Uluslararası Parlamenterler Birliği (IPU) İnsan Hakları Komitesi, dünya çapında parlamenterlere yönelik hak ihlallerine ilişkin raporunu açıkladı. Raporda parlamenterlere yönelik ihlallerin dünya çapında giderek arttığına dikkat çekerek, bu artışta Türkiye ve Myanmar’ın rolüne dikkat çekti. 

HDP MİLLETVEKİLLERİNE YÖNELİK BASKILAR

Komite, 15 Aralık 2015 tarihinde milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldıracak şekilde yapılan anayasa değişikliği sonrası, muhalefetteki Halkın Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerine karşı “terör” suçlaması ile 600'den fazla ceza davasının açıldığına dikkat çekti. Ülke genelinde hem mevcut hem de eski HDP milletvekillerine karşı yüzlerce davanın devam ettiğini belirten Komite, Kasım 2016'dan beri birçok milletvekilinin gözaltına alındığını, aralarında mevcut ve eski milletvekillerinin de olduğu 13 milletvekilinin ise şu anda cezaevinde olduğunu açıkladı. Komite, birçok milletvekilinin ise sürgüne gittiğine vurgu yaptı.

‘DAVALAR TAMAMEN SİYASİ’

Türkiye'den 30'u kadın 64 milletvekilinin davasının incelendiğini ifade eden Komite, HDP'li milletvekillerine yönelik suçlamaların siyasi amaçlı olup, ifade ve toplanma özgürlüğü haklarını ihlal ettiğine değindi. Yakın zamanda HDP’nin kapatılması için hazırlanan iddianameye de dikkat çeken Komite, raporunda “IPU Parlamenterlerin İnsan Hakları Komitesi, bunun yalnızca HDP milletvekillerini kamusal hayata katılma haklarından değil, aynı zamanda Türk parlamentosundaki seçmenleri temsil etme hakkından da mahrum bırakacağından endişe duymaktadır” ifadelerine yer verdi. Raporda IPU’nin, çıkmaza çözüm bulmak için Türkiye Parlamentolar Arası Grubu ile yakın bir şekilde çalıştığı da belirtildi.

Raporda Myanmar’da yaşanan darbe sonrası parlamenterlere yönelik baskılara da değinen Komite, ayrıca Afganistan, Beyaz Rusya, Burundi, Kolombiya, Eritre, Gabon, Moritanya, Moğolistan, Tayland, Togo ve Venezuela'daki parlamenterlere yönelik ihlallere ilişkin de inceleme kararı aldı.