Üç günlük Irak ve Kürdistan Bölgesi programı kapsamında bugün Bağdat'a giden Papa Franciscus, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, siyasi liderler, sivil toplum kuruluşu (STK) liderleri ve diplomatlarla görüştü. Papa, görüşmeye ilişkin konuşma yaptı.

“Hac için Irak'a geldim” diyen Papa,"Tanrı bize, gerçek din öğretilerinin davet ettiği gibi, inancıyla kardeş olarak birlikte yürümemizi bahşetsin. Barışa, kardeşliğe ve ortak bir arada yaşama değerlerine bağlı kalmalıyız" dedi.

'İŞBİRLİĞİ ZORLUYOR'

Papa, Irak'ın iç savaştan etkilendiğine vurgu yaparak , savaşın yıkım ve ölüm getirdiğini kaydetti. Konuşmasının devamında "Ezidileri örnek vermek istiyorum” diyen Papa, Ezidilerin dini inançları nedeniyle DAİŞ tarafından saldırıya maruz kaldığını hatırlattı. Papa, bu saldırıların her türlüsünü kınadıklarını söyledi. Uluslararası toplumu, Ortadoğu ve özellikle Irak'ta huzur ve barışın araştırmalar için daha fazla rol oynamaya davet eden Papa "Zorluklara karşı bütün insanlığı, bu istikrarını bozan çevik gerilime karşı işbirliğini zorluyor" ifadelerini kullandı.

'KARDEŞÇE YAŞAMAK GERÇEK DİYALOG İSTER'

Irak'ta hiçbir vatandaşın ikinci derece vatandaş olarak sınıflandırılmaması gerektiğini belirten Papa, savaşta evlerini terk etmek zorunda kalan göçmenlerin evlerine dönme çağrısı yaptı. Koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı dayanışma çağrısı yapan Papa, savaşta evlatlarını kaybedenlerin acısını paylaştığını söyleyerek, "Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmalıyız. Kardeşçe yaşamak gerçek diyalog ister. Irak'ın kalkınması ve barışı için uluslararası topluma görev düşüyor” diye konuştu.

Ardından konuşan Irak Cumhurbaşkan Berhem Salih de, “Peygamberlerin babasının diyarı ve yazmanın keşfedildiği sınırda hoş geldiniz. Irak'taki zor şartlara rağmen ziyaretininiz daha da değerli kılıyor. Ne yazık ki bu baskı ve saldırı sonucu birçok Hristiyan ülkeyi terk etmek zorunda kaldı” ifadelerini kullandı.

HRİSTİYAN VURGUSU

Bütün saldırılara karşı Iraklıların büyük çoğunluğunun hoşgörülü ve barıştan yana olduğunu vurgulayan Salih, "Bağdat'taki Süryani Katolik Kilisesi saldırı sonrası Müslüman gençleri Hıristiyan kardeşlerinin imdadına koştular" diye belirtti.

Irak'ta etnik grupların barış içinde yaşadıklarını vurgulayan Salih, “Cami, kilise ve Hüseyniyelerin yan yana bulunduğu ülkedir burası. Musul'u kurtarma operasyonunda Müslüman askerlerin örgütü  IŞİD'i çıkardıktan sonra bir kilisede hac işaretini yerine asma dünya basınında yer almıştı” ifadelerini kullandı.

Ardından Papa Francis Irak'daki Seyîde El-Necad Kilisesi'nde bir ayini yönetti. 

Papa, burada siyasi liderler, sivil toplum kuruluşu ve diplomatlarla da bir araya gelecek.

PAPA'NIN PROGRAMI

Vatikan'ın paylaştığı programa göre Papa Francis, ilk olarak başkent Bağdat´ta temaslarda bulunacak. 6 Mart'ta Necef'te Irak'taki Şiilerin dini mercii Ayetullah Ali Es-Sistani ile görüşecek.

Papa ayrıca Ezidilerle de bir araya gelecek. 7 Mart'ta başkent Erbil'de Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve yetkililerle görüşecek, Musul'u da ziyaret etikten sonra Erbil Franso Hariri Stadyumu’ndaki kutsal ayine katılacak.

Papa ardından Bağdat'a geçip 8 Mart'ta Vatikan'a dönecek.

Papa Franciscus, koronavirüs salgını nedeniyle 2020'deki dış gezilerini iptal etmişti. 16 ay sonra ilk dış gezisini gerçekleştiren Papa, Irak'ı ziyaret eden ilk ruhani lider.(MA)