KDP’nin hükümet ortaklarını da dışlayarak bölge ülkeleriyle eşgüdümlü şekilde son günlerde devreye koyduğu askeri politikaların ardından Kürdistanlı aydınlar, sanatçılar, bilim insanları, akademisyenler, siyasetçiler ve değişik kuruluşların temsilcileri harekete geçti. Fırat Haber Ajansı'ın haberine göre farklı ülkelerde çalışmalar yapan Kürdistan Ulusal Birliği İçin İnisiyatifi’nin organizesiyle “İç savaş felaket, iç barış ise özgürlük getirir” sloganıyla başlatılan imza kampanyasının duyurusu online (çevirim içi) bir basın toplantısı yapıldı. Avrupa, Asya ve Amerika kıtalarında yaşayan 40’tan fazla ismin canlı olarak bağlandığı basın toplantısında hazırlanan basın metni okundu.

Açıklamada Federe Kürdistan’daki gerginliğin son bulması için çağrı yapıldı. Açıklamada “Ülkeden ve diasporadan bütün Kürtler, Kürt partileri ve güçleri arasında yaşanan sorunların diyalogla çözümünü talep ediyor ve bu anlamda herkesi de sorumlu davranmaya davet ediyoruz” denildi. Felaket uyarısı yapılan açıklama şöyle devam etti: “Yaşanacak bir iç savaşın Kürtlere felaketten başka bir şey getirmeyeceğini ve 100 yıl sonrasında ortaya çıkan bu tarihi fırsatların da heba edileceğini düşünüyoruz. Kürtler arası savaşın başta Türk devleti olmak üzere Kürt düşmanlarına hizmet edeceği açıktır. Türk devleti yaşadığı derin yapısal ulus devlet krizini ‘Kürdü Kürde kırdırtarak’ aşmak ve bununla aynı zamanda Kürdistan’ı işgal etme stratejisini uygulamaya koymuştur. Kürtlerin statüsüz kalmasını hedeflemektedir. Öte yandan ülkeden ve diasporadan bütün Kürtleri; Kürt kamuoyunu da süreci izlemek yerine, tehlikeli gidişin önüne geçmek için inisiyatif almaya, duruma müdahil olmaya çağırıyoruz.”

ÇİN'DEN SESLENDİ

Çin’den basın toplantısına katılan Dr. Seevan Saed, KDP’yi aklıselime çağırıp “Bu gerginliğin kimin çıkardığına bakmalıyız” dedi. Êzidî Demokrasi ve Özgürlük Partisi (PADÊ) Avrupa Temsilcisi Hecî Hasan Bîsso, “Şayet KDP bu çağrılara ses vermeyerek Kürt kanı dökerse, bütün Kürtler arasındaki güvenini kaybedecek” dedi. Goran Hareketi’nin Avrupa temsilcisi Meran Merawdali “KDP ve Barzani Erdoğan rejimi adına Kürtlere karşı vekalet savaşı yürütmek istiyor. Bizler de diğer Güneyli güçler olarak sonuna kadar böyle bir çatışmanın çıkmaması için çalışmalıyız” diye konuştu. Bin 506 imzacı arasında Prof Dr. Hamit Bozaslan, Prof. Dr Kirmanc Gundi, Dr. Seevan Saeed, Prof. Dr. Golmurad Muradi, Prof. Al. Dr. Îbrahîm Seydo Aydogan, Prof. Dr. Salar Ahmed Basira, Dr. Kamiran Matîn, Şivan Perwer, Dr. Zerdesht Haco, Hatip Dice, Dr. Hendren Numan, Ferhat Patîyev, Kinyazê Hemîd gibi isimler var.

CİGERXWİN'İN SÖZÜNÜ HATIRLATTI

MA’dan Fahrettin Kılıç’a gelişmeleri değerlendiren Diyarbakır Barış Anneleri İnisiyatifi Üyesi Rahime İnce, annelerin ağlamasını artık istemediğini belirterek, “Türk devletinin yapmaya çalıştığı şey, bizler arasında çatışma yaratmak ve oturup izlemek. Her iki tarafın çocukları bizim çocuklarımızdır” dedi. Kürt şair Cigerxwin’in “Hun nebin yek, Hunê herin bi yek bi yek (Bir olmazsanız tek tek yok olursunuz)” sözünü hatırlatan Kürt Edebiyatçılar Derneği Üyesi Şair Zozan Gulan da Birakujî denildiğinde Kürt edebiyatçılar olarak xwekuji (Kişinin intihar etmesi) olarak yorumladıklarını ifade ederek “Bugüne kadar bunca mücadele edildi, zulüm görüldü, bu yüzden böyle bir çatışmanın olmasını asla kabul etmeyiz” dedi.