Oxford Üniversitesi’nde başlanan koronavirüse karşı aşı geliştirme çalışmalarından ilk olumlu haberler geldi. Oxford’da çalışma yapan bilim insanları geliştirdikleri aşı için yaptıkları ilk denemelerde aşının antikor üretebildiğini açıkladı. Bilim insanları, hakemli Lancet tıp dergisinde Pazartesi günü yayınlanan araştırmalarında deneysel Kovid-19 aşısının 18 ila 55 yaşlarındaki kişilerde “çift bağışıklık tepkisi” (dual immune response) ürettiğini bulduklarını ortaya koydu. Erken denemelerde ortaya konan bu ilk sonuçlara göre deneysel aşıyı olan yüzlerce insanın kanında Kovid-19’a karşı koruyucu bağışıklık yanıtı sağlayan antikorlar üretilebildi.

HEMEN HERKESTE BAĞIŞIKLIK GELİŞTİRDİ

Oxford Üniversitesi Jenner Enstitüsü Müdürü Dr. Adrian Hill, “Hemen hemen herkes için iyi bir bağışıklık tepkisi görüyoruz. Bu aşının özellikle iyi olduğu nokta bağışıklık sisteminin her iki kolunu da tetiklemesi” dedi. Hill, virüsü etkisizleştirici antikorların da aşı sayesinde kanda üretildiğini açıklarken aşının ayrıca vücudun T hücrelerinde koronavirüs ile savaşmaya yardımcı olan bir reaksiyonu da tetiklediğini belirtti.

İngiliz araştırmacılar ilk olarak Nisan ayında yaklaşık bin kişi üzerinde geliştirdikleri koronavirüs aşısını test etmeye başlamıştı. Geliştirilen aşılara yönelik bu tür erken denemelerde genellikle sadece aşının “güvenliği” değerlendirilirken, koronavirüsün deneysel aşısının erken denemelerinde uzmanlar ayrıca ne tür bir bağışıklık tepkisinin tetiklendiğini görmek istiyorlardı.

İngiliz politikacılar, eğer aşı etkili olursa, onu alanların ilk başta İngilizlerin olacağı konusunda söz vermişti.  İngiliz yetkililer Pazartesi günü, ilaç devi Pfizer ve diğerleri tarafından geliştirilen 90 milyon doz deneysel Kovid-19 aşısı satın almak için bir anlaşma imzaladıklarını açıklamıştı.

AŞI İÇİN ANLAŞMALAR BAŞLADI

İnsan üzerinde testlerin erken aşamalarında olan veya çoğunlukla Çin, ABD ve Avrupa'da, daha erken gelişim aşamalarında olan yaklaşık bir düzine deneysel aşı üzerine çalışmalar devam ediyor. Almanya, Fransa, Hollanda, İtalya, ABD ve İngiltere de dahil olmak üzere çok sayıda ülke, sonbaharda yapılması planlanan ilk teslimatlarla yüz milyonlarca (henüz lisanslanmamış) aşıyı almak için anlaşma imzaladı.(MA)