New York Times gazetesi, Irak Şam İslam Devleti (DAİŞ) örgütünün lideri Ebubekir el Bağdadi'nin önceki gece İdlib’in Türkiye sınırına 5 kilometre mesafedeki Barisha köyüne düzenlenen operasyonla öldürülmesinin  perde arkasını yazdı. ABD istihbarat birimlerinden yetkililerin anlatımları ile hazırlanan haberde operasyonun öncesinde yaşananlar yer aldı. 

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Başkan Trump’ın Suriye'den çekilme planını açıklaması öncesinde Bağdadi'nin yerini tespit etmiş olan istihbarat birimleri, operasyon hazırlığı içerisindeydi.

Bağdadi'nin yakalanması, ABD istihbarat yetkililerinin aylar öncesinden bilgilendirdiği belirtilen Trump tarafından da bölgedeki en önemli öncelik olarak belirlendi.

Ancak Trump'ın üç hafta önce ani bir şekilde ABD askerlerinin Suriye'den çekileceğini açıklaması, titizlikle hazırlanmış olan planları sekteye uğrattı. Yetkililere göre, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon bölgedeki casus, keşif uçuşu ve askeri varlık ağı çözülmeden önce harekete geçerek hazırlıkları hızlandırdı ve riskli bir gece baskını düzenlendi.

‘TRUMP SAYESİNDE DEĞİL, TRUMP'A RAĞMEN ÖLDÜRÜLDÜ’

Aynı yetkililer, NYT’ye Bağdadi'nin “Trump sayesinde değil, Trump'a rağmen öldürüldüğünü” de ifade etti.

Trump'ın 6 Ekim'de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde ABD askerlerini Suriye'den çekme kararını verirken, Bağdadi hakkındaki istihbaratı ne kadar dikkate aldığı ise bilinmiyor. Ancak konu hakkında bilgi sahibi askeri yetkililere göre bilinen gerçek, sahadaki komutanlar Trump'ın kararıyla birlikte bu karmaşık operasyonu gerçekleştirme konusunda daha ciddi bir baskı altına girmiş oldu.

Operasyonun gelişimi konusunda bilgi sahibi olan 10'a yakın ABD Savunma Bakanlığı, istihbarat, ordu ve terörle mücadele yetkilisi, Cumartesi gecesi başlatılan operasyona giden süreci anlattı.

Yaz aylarında CIA, Bağdadi'nin IŞİD'in rakibi El Kaide bağlantılı örgütlerin hakim olduğu Suriye'nin kuzeybatısındaki bir köyde bulunduğuna dair beklenmedik bir istihbarat alınca operasyonun planlaması başlatıldı. ABD'li yetkililere göre bu istihbarat, Bağdadi'nin eşlerinden birisi ile yakalanmış olan bir IŞİD kuryesinin sorgulanmasının sonucunda elde edilmişti.

'EN CİDDİ İSTİHBARAT SURİYELİ VE IRAKLI KÜRTLERDEN GELDİ'

CIA, bu istihbaratın ışığında Iraklı ve Suriyeli Kürt istihbarat birimleriyle birlikte çalışmaya başladı. Amaç Bağdadi'nin yerinin tam olarak tespitini sağlamak ve düzenli hareket alanlarını belirleyebilmek için söz konusu bölgeye casuslar yerleştirmekti. ABD'li yetkililerin anlatımlarına göre Trump'ın askerleri Suriye'den çekeceğini açıklamasından sonra dahi Kürt güçler Bağdadi operasyonu için CIA ile işbirliğine devam etti.

Hatta bir yetkili, 'Suriyeli ve Iraklı Kürtler operasyon için diğer tüm ülkelerden daha fazla istihbarat sağladı' yorumunu yaptı.

Suriyeli bir mühendisin anlatımına göre ise, Bağdadi operasyonun düzenlendiği köyde El Kaide bağlantılı Hurras el-Din örgütünün komutanlarından Ebu Muhammed Salama'nın evinde saklanıyordu.(MA)