HABER MERKEZİ- NATO Askeri Komite Başkanı Petr Pavel, Türkiye’nin Rusya’dan alacağı S-400 füze savunma sistemleri hakkında konuştu. Pavel, S-400’ler için bir NATO ülkesinde veri toplanması ve NATO tesislerinin görüntülenebilecek olmasının risk oluşturduğunu söyledi.

 Sputnik’in haberine göre, NATO Askeri Komite Başkanı Petr Pavel, Breaking Defense’e açıklama yaptı. Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemleri almasının NATO’da ciddi bir endişe yarattığını belirten Pavel, S-400’lerin NATO sistemlerine uygun olmadığını ve bu nedenle ve ayrı bir birim olarak kullanılacağını dile getirdi.

‘S-400 ALMAK TÜFEK ALMAYA BENZEMEZ’

Pavel’e göre asıl risk unsuru, S-400’ler için veritabanının bir NATO müttefikinin topraklarında toplanacak ve Türkiye’deki NATO’ya tesislerin görüntülenerek Rus sistemlerine kaydedilecek olması.

Pavel, “Muharebeye hazır bir S-400 almak, herhangi eğitimsiz bir asker tarafından kullanılabilecek bir kalaşnikof tüfeği almaya benzemez. Zira Rus uzmanlar, kompleks radar ve ateş kontrol sistemlerini kullanmayı öğretmek için Türk askerine sahada eğitim verecek” dedi. Pavel, bu sayede Rusya’nın Türkiye’deki NATO varlıkları hakkında önemli istihbarat elde edeceğini vurguladı