Devlet ve Hükümet Başkanları’nın katıldığı NATO Olağanüstü Zirvesi Ukrayna gündemiyle çevrimiçi toplandı. Zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılıyor. Zirvenin açılışında NATO’nun Ukrayna halkı ile dayanışma içinde olduğu belirtildi.

NATO Olağanüstü Zirvesi Ukrayna gündemiyle Devlet ve Hükümet Başkanları’nın katılımıyla saat 17.00’da çevrimiçi toplandı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, kapalı oturuma geçilmeden önce yaptığı açıklamada “Ukrayna'nın cesur halkıyla birlikte, Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tam olarak destekliyoruz. (Ukrayna) Kendini savunma güdüsüyle hareket eder ve kendi yolunu seçme hakkına sahiptir” diye konuştu.

Stoltenberg'in konuşmasından satır başları:

"Bu hata yüzünden Rusya bedel ödeyecek. Burada daha fazlasını yapmak için hazır olmalıyız. Biz de bedel ödeyebiliriz, ona rağmen yapmalıyız çünkü uzun bir süreç bu. Rus vatandaşlarına çağrım; Bu Rusya'yı dünyada daha saygın hale getirmeyecek, çocuklarınız için daha güvenli hale getirmeyecek. NATO karşılık gücü unsurlarını, karada denizde faal hala getiriyoruz. Müttefiklerimiz binlerce daha fazla askeri ittifakın Doğu kanadına gönderdi.

Biz her müttefiki korumak için her şeyi yapmaya hazırız. Bugün, liderler ayrıca Ukrayna'ya desteğimizi sürdürmemiz konusunda mutabık kaldı. Gürcistan, Moldova ve Bosna Hersek gibi ülkelere daha fazla destek vermeliyiz. Kendi özgür iradeleriyle seçtikleri yolu desteklemeliyiz. Güçlü bir trans atlantik bağı olmadan Avrupa güvende olamaz.

Şu anda gördüğümüz tam teşekküllü bir işgal. Havadan, karadan ve denizden saldırı yapıyorlar. Şu anda Kiev'e yaklaştıklarını görüyoruz. Aynı zamanda verilen mesajları duyuyoruz. Bunlar ciddi şekilde amaçlarının hükümeti değiştirmek yönünde olduğunu gösteriyor. Durumu yakından takip ediyoruz ancak hala akışkan bir durum olduğunu söyleyebilirim. Ukrayna güçleri cesurca savaşıyor ve aslında işgal eden Rus güçleri üstünde ciddi hasarlar yarattılar. Ancak akışkan bir durum ve sürekli değişiyor."