NATO Genel Sekreteri Jens  Stoltenberg, Almanya’da devam eden 56’ncı Münih Güvenlik Konferansı’ndaki konuşmasında, artan küresel ekonomik, askeri ve teknolojik rekabet karşısında ‘Avrupa ve Kuzey Amerika’nın birlikte hareket etmesi gerektiğini’ söyledi. Stoltenberg, “Avrupa ve Amerika’nın birlikte olmasına inanıyorum. Kendimizle rekabet etmemeliyiz” dedi ve ‘Batı’nın daha iddialı bir Rusya’nın rekabetiyle karşı karşıya kaldığını’ belirtti.

Rusya’nın etki alanını genişletmeye çalıştığını söyleyen Stoltenberg, Rusya ile diyaloğun önemine değinerek, “En büyük komşumuzla (Rusya) daha iyi bir ilişki kurmaya devam ediyoruz” dedi.

‘ÇİN DÜNYANIN EN BÜYÜK EKONOMİSİ OLACAK’

NATO’nun ‘değişen küresel güç dengesinde’ rekabetle karşı karşıya kaldığına işaret eden Stoltenberg, şöyle devam etti: 

“Çin, yakında dünyanın en büyük ekonomisi olacak. Zaten dünyanın ikinci en büyük savunma bütçesine sahip. Ülke, yeni yeteneklere büyük yatırım yapıyor. Çin’in yükselişi hem fırsatlar hem de zorluklar sunuyor. Bunun ortak güvenliğimiz için ne anlama geldiğine dair ortak bir anlayışa ihtiyacımız var.”

NATO savunma bakanlarının Irak’a desteğin artırılması konusunda mutabık kaldıklarını aktaran Stoltenberg, NATO’nun Afganistan’dan ayrılmayacağını fakat ülkede asker sayısının ‘şartlar uygun olursa’ azaltılacağını kaydetti