Siyasi Tutsaklar için Yardım Derneği (AAPP) yaptığı açıklamada, Myanmar cuntasının sivil lider Aung San Suu Kyi'yi devirme darbesine karşı gerçekleşen protestolara yönelik şiddetli müdahalede 500'den fazla kişinin öldürüldüğünü duyurdu.

Yaşanan gelişmeler sonrası Amerika Birleşik Devleti (ABD) yönetimi Myanmar'la olan ticaret anlaşmasını askıya alırken, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ülkede haftasonu 100’den fazla protestocunun öldürülmesinin ardından cunta üzerinde baskı kurulması için ortak bir küresel tepki verilmesi yönünde çağrı yaptı.

France 24'de (AFP) yer alan habere göre, Myanmar'da protestocuların günlük olarak yaptığı gösterilerde göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve gerçek mermilerin kullanıldığı belirtiliyor.

Siyasi Tutsaklar için Yardım Derneği (AAPP), 510 sivilin protestolar sırasında öldürüldüğünü doğrularken, ölüm oranlarının daha yüksek olabileceği konusunda da uyarıda bulunuyor.

Guterres, halka karşı şiddetin bu kadar yüksek seviyelerde görülmesinin kesinlikle kabul edilemez olduğunu belirtirken, Myanmar yetkililerine de demokrasiye geçiş konusunda çağrıda bulundu.

Biden yönetimi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, tam teşekküllü bir anlaşma olmayan 2013 Ticaret ve Yatırım Çerçeve Anlaşması'nın ülkede demokrasi yeniden inşa edilinceye kadar askıya alındığını duyurdu. ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, Myanmar'ın eski adı Burma'yı kullanarak "ABD, Burma güvenlik güçlerinin sivillere yönelik uyguladığı yoğun şiddetini, şiddetle kınıyor" şeklinde konuştu.

ACİL GÖRÜŞME ÇAĞRISI

Geçtiğimiz hafta sonu, Myanma'da her yıl düzenlenen Silahlı Kuvvetler Günü askeri geçit töreninde 7'si çocuk olmak üzere en az 107 kişinin öldürülmesi güvenlik güçlerine karşı olan tepkileri daha da artırmıştı.

Diplomatik kaynaklar, İngiltere'nin acil durum görüşmeleri çağrısı sonrasında BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) durumu görüşmek üzere Çarşamba günü toplanacağını belirtti.

ÜLKELERDEN TEPKİ

Fransa Myanmar'da yaşanan şiddeti kınarken, Çin de itidal çağrısını bulunmuştu. Kremlin ise askeri yetkililerle ilişki içinde olduğunu kabul etmesine rağmen, artan sivil kayıplardan "çok endişe duyduğunu" belirtti.

Myanmar'da yaşanan antidemokratik gelişmeler sonrasında ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği darbe ve baskılara cevaben yaptırımlar uygulamaya başladı. Ancak uygulanan diplomatik baskıya rağmen Myanmar'daki generallerin katı tutumu devam ediyor.