2018 yılından beri, Avrupa’ya ulaşmak isteyen Asyalı, Afrikalı ve Ortadoğulu birçok mülteci için geçiş noktası haline gelen Bosna Hersek’te binlerce kişi dondurucu soğukla mücadele etmek zorunda.

Bosna Hersek hükümeti ülkeye kaçak yollardan giriş yapan mültecilere çadır ya da herhangi bir sığınma yeri temin etme konusunda yetersiz kalırken, ülke mülteciler için adeta ‘çıkmaz yol’a dönüşmüş durumda.

Ülkeye sıkışıp kalan mülteciler terk edilmiş bina ve kullanılmayan otobüslerde dondurucu soğuklara karşı yaşam mücadelesi veriyor.

Reuters’a konuşan bazı mülteciler kimsenin kendilerine yardımcı olmadığını söylerken, güvende olmadıkları açıklamasında bulundular.

‘Lütfen bize yardım edin’ diyen mülteciler, dondurucu soğuğun yanında beslenme konusunda da ciddi sorunlar yaşıyor.

Çoğu başkent Saraybosna olmak üzere , gelişmiş Avrupa ülkelerine ulaşmak isteyen yaklaşık 8 bin mülteci Bosna’da sıkışmış durumda.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) destek ekiplerinin yaklaşık bin kişiye yardımcı olduğunu açıklayarak, mültecilerin bazılarının Bosna Savaşı’ndan kalma harabelere yerleştirildiğini belirtti.

Bosna’da bulunan IOM’un koordinatörü Natasa Omerovic mültecilerin medikal yardıma ve sıcak yemeğe ulaşamadığını ifade etti.

Ayrıca Bosna’da bulunan Lipa Kampı’nın geçtiğimiz haftalarda yanması sonucunda 900 mülteci daha barınaksız kalmıştı.

Bosna’da yaklaşık 2 bin 500 mülteci sıfırın altında sığınacakları bir çadır bile olmadan Avrupa’nın gelişmiş ülkelerine geçmek için izin bekliyor.