Moskova’da bulunan MSD heyeti, Halkın İradesi Partisi ile Suriye’de siyasi çözüme ilişkin bir protokol imzalanmasının ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü.

Görüşmenin detaylarına ilişkin Hawar Haber Ajansı’na (ANHA) bilgi veren MSD Yürütme Konseyi Başkan Yardımcısı Hikmet Hebîb, “Rusya Dışişleri Bakanı ile BMGK’nin 2254 sayılı kararına göre siyasi durumu ve projeleri tartıştık. Ayrıca Suriyeliler arası diyalogun aktifleştirilmesi de görüşmede gündeme geldi” dedi.

Bakanlığın önümüzdeki siyasi sürece Kuzey ve Doğu Suriye temsilcilerinin katılımı için destek olacağını, bu desteğin MSD ya da Özerk Yönetim düzeyinde olabileceğini belirten Hebîb, Bakanlığın konuyla ilgili BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pederson’un yanı sıra Suriye’ye ilişkin diğer platformlarla diyaloga geçileceğini belirttiğini aktardı.

Hebîb görüşmeye ilişkin değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi: “Görüşmede şunu anladık, Bakanlık, Suriye’de siyasi çözümün, halkların katılımının yanı sıra özellikle de Özerk Yönetim ve MSD’nin katılımı gerçekleşmeden mümkün olmayacağı görüşünde. Görüşmede Lavrov, Suriye’ye ilişkin siyasi sürece katılımın, MSD’nin hakkı olduğunu, Astana ve Cenevre gibi Suriye’ye ilişkin toplantıların, MSD’nin katılmaması durumunda eksik kalacağını söyledi” dedi.

Hebîb görüşmede ayrıca Suriye’deki gelişmeler ve Türk devletinin devam eden saldırılarının da ele alındığını bilgisini vererek, özellikle de M-4 yolu üzerinde insansız hava araçlarıyla sivillerin hedef alınmasının gündeme getirildiğini ifade etti.

MSD Yürütme Komitesi Başkan Yardımcısı Hikmet Hebîb, son günlerde uluslararası alanda da tepkilere neden olan Türk devletinin Hesekê içme suyunu kesmesi hususunun da Lavrov ile yaptıkları görüşmede ele alındığını ve Rusya’nın konunun takipçisi olacağını, söyledi.