Irak Federe Kürdistan Bölgesi'nde işsizlik, yolsuzluk ve yetersiz kamu hizmetlerinin yanı sıra memurlara verilmeyen maaşlar ile uygulanan kesintilere karşı eylemler büyüyerek sürüyor. Erbil, Süleymaniye, Halepçe ve Duhok gibi kentlerde alanlara çıkan memurlar, Neçirvan Barzani ve KDP hükümetine tepki gösteriyor. Hükümet, Mart ayından itibaren maaşlarda yüzde 21 oranında kesinti yaparak ödemeye başlasa da tepkileri dindiremedi. Çalışanlar, 3 yılı aşkın süredir devam eden ekonomik krizin faturasını ödemek istemediğini dile getiriyor. Irak Cumhurbaşkanı Dr. Berhem Ahmed Salih'in eski danışmanı Salar Mehmud, bölgede yaşanan ekonomik krizi, tepkiler ve siyasal gelişmeleri Mezopotamya Ajansı'na (MA) değerlendirdi.

KAOSUN İÇİNE GİRİLECEK

Mehmud, var olan ekonomik krizin derinleşmesine petrol fiyatları ve koronavirüsün de (Kovid-19) etken olduğunu belirterek, "Öte yandan, bölgede izlenecek iyi bir ekonomi politikası yok. Türkiye ile Kürdistan Bölgesi’nin yaptığı petrol anlaşması bölge halkına zarar verdi. Bu sözleşme ya gözden geçirilmeli, ya da iptal edilmelidir. Kürdistan halkı, Kürdistan Bölgesel Hükümeti'nin geçmiş ekonomik krizlerin bir kısmını çözememesi ve çalışanlarına ödeme yapamamasından dolayı endişeli ve tedirgin. Kürdistan Bölgesi hükümeti reform yapmalıdır. Bunun yanında hükümet harcamalarında şeffaf olmalıdır. Parlamento da, hükümeti verdiği sözleri neden yerine getirmekte başarısız olduğu konusunda hesap sormalıdır. Bu şekilde yaklaşılmadığı müddetçe var olan ekonomik ve siyasal kriz daha da büyüyecek ve anlaşılmayacak bir kaosun içine girecektir” dedi. 

‘SİYASİ SAVAŞIN PARÇASI OLMAMALIDIR’

Memurların, işçilerin bu durumu protesto etme ve buna karşı tepkilerini gösterme haklarının olduğu ve bu haklarının da normal ve doğal olduğunu hatırlatan Mehmud, "Bu onların en temel hakkı. Çünkü verilen emeğin karşılığını alamıyorlar ve buna karşı ses çıkartmak istiyorlar. Kürt halkı bugünlere gelene kadar büyük bedeller ve büyük mücadeleler verdi. Parlamentonun görevi halkın yanında durmaktır. Parlamentonun vazifesi halka karşı durmak değildir. Parlamento halkın taleplerini dile getirilmeli ve gündeme getirilmeli. Parlamentoların asıl görevi budur. Irak, memurların, işçilerin maaşlarını ödemelidir. Maaş meselesi, Kürdistan Bölgesel Hükümeti ile Irak Hükümeti arasındaki siyasi savaşın bir parçası olmamalıdır” diye belirtti. 

‘HÜKÜMET SORUMLU TUTULMALI’ 

"Reform yapılırsa, yolsuzluğun sorumluları adalet önüne çıkarılırsa ve parlamento hükümeti sorumlu tutabilirse, krizin bir kısmı çözülecektir" diyen Mehmud, şöyle devam etti: "Uzun süredir devam eden bu kriz için alternatif çözüm geliştirilmeli ve bunun için çaba verilmelidir. Tüm taraflar bu krize karşı birlik olmalı ve halkın çıkarlarını korumak için mücadele etmelidir. Gerçek reformlar yapılsın ve bunu yalnızca sözde değil, uygulamaya konulsun. Böyle bir şey olursa bölgenin ekonomik krizi çözülecektir." Yürütülen siyasetle mevcut krizin daha da derinleştirilerek halka kabus yaşatıldığını vurgulayan Mehmud, herkesin ilk olarak yolsuzluklarla mücadele etmesi gerektiğinin altını çizdi.  Yolsuzluklarla mücadele edilmesi halinde bazı şeylerin önüne geçilebileceğine dikkati çeken Mehmud, bunun için de hükümete karşı kararlı bir şekilde güçlü adımların atılması gerektiğini ifade etti. 

'UMARIM BİRLİK SAĞLANIR'

Mehmud son olarak, Kürt Ulusal birliğine değinerek şunları söyledi: "Umarım Kürt halkı birliğini kurar. Çünkü düşmanlarının planları ancak birlikle bozulur. Kürt halkı çok barışçıl bir halktır. Kürtlerin Ortadoğu'da büyük bir yeri var. Dolayısıyla hiçbir güç bu gerçeği inkar edemez.”

Mezopotamya Ajansı  /  Zeynep Durgut