Akdeniz’e kıyısı olan AB ülkelerinin liderleri, Fransa’nın öncülüğünde Korsika adasında bir araya geldi.  Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmelerin ele alındığı zirvenin ardında basın toplantısı düzenleyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Brüksel'e seslenerek, Avrupa’nın Türkiye’ye karşı ortak bir politika belirlemesi çağrısında bulundu. Macron, “Bizler, Avrupalılar olarak, Erdoğan’a karşı katı ve güçlü durmalıyız. Gerilimin tırmanmasından kaçınmak istiyoruz ama Türkiye’nin belirli konulardaki niyetlerine açıklık getirmesi gerekiyor. Avrupa’nın bir bütün olarak Türkiye konusunda daha net ve birleşik bir pozisyona ihtiyacı var” diye konuştu.

 "Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye karşı birleşik bir duruş sergilemesi gerektiğini" belirten Macron, "Bizler, Avrupalılar olarak, Erdoğan'a karşı katı ve güçlü durmalıyız" dedi.

Zirveye ev sahibi Fransa’nın yanı sıra İtalya, İspanya, Malta, Portekiz, Yunanistan ve Kıbrıs katıldı.

Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan bir yetkili AFP ajansına yaptığı açıklamada, zirvenin amacının “24-25 Eylül’deki AB zirvesi öncesi AB ile Türkiye’nin ilişkileriyle ilgili görüş birliği sağlamak için ilerleme kaydetmek” olarak tanımlamıştı.