Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi ziyaret için bulunduğu Libya'nın başkenti Trablus'ta mevkidaşı Necla el Menguş ile biraraya geldi. İkili, görüşme sonrasında ortak basın toplantısı düzenlendi. 

Çavuşoğlu, "Türkiye olarak Libya'nın bütünlüğü, egemenliği, bağımsızlığı ve siyasi birliğinin muhafazasını her zaman ilke edindik ve önem veriyoruz" dedi. Libya'daki meşru hükümetlerinin zor dönemlerinde daima yanında yer aldıklarını kaydeden Çavuşoğlu, "Trablus'a saldırılar karşısında Libya'nın meşru hükümeti bazı ülkeleri biz dahil, davet etti. Bu çağrıya sadece Türkiye olumlu cevap verdi. Güvenlik ve askeri işbirliği mutabakat muhtırası kapsamında Libya'ya sağladığımız destek iç savaş, kardeş kavgası ve insanlık dramını önledi" diye konuştu.

'MUTABIK KALDIK'

Ankara'da Libya'dan gelen heyetle 12 Nisan'da düzenlenen Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı'nda mutabakat zaptlarına ve anlaşmalara sadık kalındığını teyit ettiklerini belirten Çavuşoğlu, "Görev başındaki hükümetin tüm Libya'ya ve Libya halkına destek götürme çabaları var, Türkiye olarak bunları destekliyoruz" dedi. Çavuşoğlu, 2021'de Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi'nin ikincisini ve Karma Ekonomik Komisyonu Toplantısı'nı gerçekleştirme konusunda da mutabık kaldıklarını ifade etti.

YABANCI ASKERLER ÇEKİLSİN 

Libya Dışişleri Bakanı Menguş ise, "Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarının tüm hükümlerini hayata geçirmek üzere adımlar atma ve Libya topraklarındaki tüm yabancı güçlerin ve paralı askerlerin çıkartılması için (Türkiye'ye) işbirliği çağrısı yapıyoruz" dedi. (MA)