Tüm dünyayı tehdit eden ve henüz herhangi bir çözümün geliştirilemediği koronavirüs (Kovid-19) salgınından kaynaklı her geçen gün ölüm oranları artış gösteriyor. Henüz salgın vakasının görülmediği yerlerden biri olan Kuzey ve Doğu Suriye'de, ilk günden itibaren alınan tedbirler sıkı bir şekilde uygulanmaya devam ediyor. Salgına karşı ilan edilen sokağa çıkma yasağının süresinin uzatılacağı belirtilen bölgede, virüsle mücadele için 12 doktordan oluşan bir kurul oluşturuldu.  

Kurulda yer alan Fırat Bölgesi Sağlık Bakanı doktor Ehmed Mehmud, kısıtlı imkanlara rağmen salgına karşı etkili bir mücadele verdiklerini söyledi. 

VAKA YOK

Kuzey ve Doğu Suriye bölgesinde şimdiye kadar herhangi bir vakaya rastlanmadığını aktaran Mehmud, her kent ve bölge için ayrı tedbirler uygulamaya soktuklarını ifade etti. Mehmud, bulundukları Kobanê’de karantina için 3 ayrı yer tahsis ettiklerini dile getirerek, “Bu yerler salgına yakalananları karantiya alabilmek için oluşturduğumuz yerlerdir. Ayrıca acil hareket edebilecek sağlık ekipleri oluşturduk. Onun için bir iletişim hattı belirledik ve bunu tüm halkımızla paylaştık. Bu durumda bir şey olursa ekiplerimiz derhal oraya gidebilecek. Hastanın durumuna göre müdahale edilecek. Bu ekiplerimiz bu güne kadar bir çok yeri gezdi, ancak bir vakaya rastlamadı” dedi.  

ÜRETİLEN KİTLERLE TEST  

Mehmud, salgının bölgelerine sirayet etmemesinin nedeninin çok çabuk aldıkları tedbir ve önlemlerden kaynaklandığına dikkati çekti. Sınırların giriş ve çıkışların kapattıklarına değinen Mehmud, salgının çevrelerine bulaşmadan önce harekete geçtiklerini anlattı. Mehmud, “Sokağa çıkma yasağı uygulayarak, önlem aldık. Bunun yanında bizim koronaya karşı ürettiğimiz kitlerle testler yapıyoruz. Şimdi bu testlerden bir bölümünü buraya getirdik. Bu durumun biraz daha süreceğini düşünüyorum. Halen oluşturduğumuz kriz masasında bunu tartışıyoruz. Ama uyguladığımız sokağa çıkma yasağının süresini uzatabiliriz. Bizim halkımızdan tek isteğimiz, şu an için evlerinden çıkmamalarıdır. Bu onların sağlığı için gereklidir” diye konuştu. 

PROGRAM BELİRLENDİ

Salgına karşı Kobanê’de oluşturulan Bilim Kurulu'na dair de konuşan Mehmud, söz konusu çalışmanın öncülüğünü Sağlık Bakanlığı'nın yaptığını kaydetti. Mehmud, kurulun amacını ise şöyle anlattı: "Kurul olarak bir program belirledik. Olası bir durumda nasıl hareket edeceğimizi kararlaştırdık. İşte vaka olursa ne zaman karantiya alınacak, hangi ilaçlar kullanılacak, evde mi yada karantina yerinde mi müdahale edilecek, var olan rahatsızlık korona mı değil mi, bunların hepsi aşama aşama kurulca belirlenecek ve ona göre gidilecektir. Ayrıca kurul olarak bu salgına karşı bir çözüm üretmek için de çalışmalar kaydetmek istiyoruz. Var olan imkanlara göre bizim de üzerinde çalıştığımız çözüm metotları var.”

MA / Nazım Daştan