Rusya ve Suriye ile görüşmeler yaptıklarını doğrulayan Ahmed, ancak bu görüşmelerin daha başlangıç olduğunu belirterek, henüz bir anlaşamadan söz edilemeyeceğini vurguladı.

Yeni Özgür Politika'da yer alan habere göre Îlham Ahmed, diyalog, müzakere ve siyasi çözüme hep hazır olduklarını hatırlatarak, rejim ile görüşmelerin olumlu sonuçlanmasını umduklarını kaydediyor.

Ahmed, Rusya’nın Suriye rejimi üzerinde baskı uygulayarak onları genel çözüme razı edeceği sözünü verdiğini kaydediyor.

PYD Dış İlişkiler Sorumlusu Salih Muslim de görüşmelerle güven ilişkilerini güçlendirdiklerinin altını çiziyor.

Çözüm için birçok güç ile ilişki ve iletişim halinde olduklarını söyleyen Müslim, çözümün gelişebilmesi için gerekirse Türkiye ile de oturabileceklerini söyledi. "Ancak işgal meselesinin çözülmesi gerektiğini" belirten Muslim, rejim başta olmak üzere bu konuda görüşmelerinin devam ettiğini belirtiyor.

Görüşmelere katılan MSD heyetinden Suriye Kürt Demokrat Birlik Partisi (Yekiti) Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Meşayih ise şunları paylaşıyor:

“Anayasa, idare, eğitim, askeri konular, petrol meselesi ve diğer konularda uzmanlardan oluşan ortak komisyonlar kurulması kararlaştırıldı.”

Hmeymim’deki görüşmelerden sonra ertesi gün Rus yöneticiler ile birlikte Şam’da General Ali Memlük (Ulusal Güvenlik Bürosu Başkanı) ile görüştüklerini belirten İlham Ahmed, toplantıyı Rus temsilcinin huzurunda yaptıklarını belirterek,  Suriye hükümetinin, Rusya’nın garantörlüğü ile Rojava yönetimi ile görüşmeleri kabul ettiğini ve görüşmelerin sağlıklı yürütülmesi için de üst bir komitenin oluşturulmasına karar verdiklerini aktarıyor.

Ahmed, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Bu komite aynı zamanda yerel yönetimler yasasını düzenlemeyi ve yerel yönetim sisteminin oluşturulması için daha sonraki görüşmelere zemin hazırlama koşullarını düzenlemekle görevli olacak. İlk oturumda birtakım sorular ele alındı. Bunların başında diyalogun nasıl gelişeceği, diyaloğun bir parçası olup olmayacağımız ve bu diyaloglar hangi çerçevede yapılacak gibi sorular yer aldı. Suriye hükümetiyle görüşmelerin henüz baş harflerini tartışıyoruz. Diyalogun ciddi müzakere aşamasına geçmesi, uzman komiteler aracılığıyla ayrıntıları tartışmak için bir gündem ve eylem planı oluşturmayı gerektirir."

"Diyalog ve görüşmenden çok bizim için önemli olan, Suriye halkını tatmin eden ve istenilen değişim umudunu karşılayan bir anlaşmadır” diyen Ahmed, Hmeymim Üssü’nden sonra Suriye rejimi ile yapılan görüşmede doğal kaynakların gündeme gelmediğini ifade ediyor.

SDG'nin durumunun da askeri bir mesele olduğunu söyleyen Ahmed, kapsamlı bir anlaşma yapıldığı takdirde, SDG'nin savunma sisteminin bir parçası olacağını ama rejimin meseleye bakış açısını görene kadar SDG'nin rolünün, konuşlanma alanları ve angajman kurallarının belirlenmesi hususunda detaylara girmek için henüz erken olduğunu dile getiriyor.

Ahmed, Rus heyetinin ziyareti ile Ankara-Moskova hattındaki gerilimin zamanlamasıyla ilgili kaygısını gizlemeyerek, şöyle devam ediyor:

“Moskova, zaman zaman Ankara’ya baskı yapmak ve bazı bölgelerini diğer bazı bölgelerle takas etmek için Kürtleri kart olarak kullandı. 2018’de hava sahasını açtı. Türkiye bu doğrultuda Efrîn’i işgal etti. Rusya’nın daha büyük ve daha geniş bir rol oynamasını, gerçekçi bir şekilde hareket etmesini ve siyasi çözümleri teşvik etmesini umuyorum.”