CENTCOM’un başındaki Orgeneral Kenneth McKenzie, 3 Nisan’da Florida’da düzenlenen bir törenle görevini Orgeneral Michael Erik Kurilla’ya devrederek emekli olmuştu.

Kurilla 1 Ocak’ta ABD Başkanı Joe Biden tarafından aday gösterilmiş ve daha sonra Senato Silahlı Hizmet Komitesi’nde yapılan bir oturumda bu göreve tayini onaylanmıştı.

Kurilla, Ortadoğu ve Orta Asya’daki 21 ülkenin sorumluluk alanındaki tüm ABD askeri misyonlarını denetleyecek ve IŞİD’e karşı 78 ulustan oluşan koalisyona liderlik edecek.

2004 yılından bu yana Kürtler ve Peşmerge ile temas halinde olan Kurilla, Şubat ayında ABD Kongersi’ndeki bir oturumda, “Kürt meslektaşlarımla çalıştım, onlar bana güvenilir ve yetenekli olduklarını kanıtladı. Onlarla en son 2014’te IŞİD’e karşı savaşta birlikte çalıştım. Onlar inanılmaz derecede, yetenekli güvenilir bir ortak” demişti.

İran’ı bölgede “kaosun nedeni” olarak nitelendiren Michael Erik Kurilla, İran etkisinin bölge genelinde yayılmasına izin verilmemesi gerektiğine vurgu yapmıştı.