Hindistan, 400 binden fazla yeni vaka görülen ilk ülke olmasından bir gün sonra, Koronavirüs (Covid-19) pandemisinin başlangıcından bu yanaki en çok sayıda ölümün görüldüğü ülke de oldu.

Sağlık Bakanlğı son 24 saat içinde 3 bin 689 kişinin hayatını kaybettiğini açıklarken, Babakan Narendra Mori Sağlık Bakanı ile krizi değerlendirdiği bir toplantı yaptı.

Bu arada ülkedeki hastaneler, kronik yatak ve oksijen sıkıntıs nedeniyle hastaları tedavi etmekte zorlanmaya devam ediyor.

Hindistan'da şu ana dek 19 milyondan fazla Covid-19 vakası kayıtlara geçti. Ölü sayısı da 215 bini geçerken, gerçek sayının çok daha fazla olduğu düşünülüyor.

Uzmanlar test sayısının azlığı ve özellikle kırsal kesimde insanların evlerinde ölmelerinden dolayı sayıların gerçekte olduğundan az bildirildiğini söylüyor.

Brezilya ve ABD'de pandemi döneminde günlük 4 binden fazla ölüm bildirilmişti.

Hindistan'da hastane yatağı ve oksijen dilenen ailelerin görüntüleri son 10 günden bu yana görülüyor ve morglar ve krematoryumlar da durumla başa çıkmakta zorlanıyor.

Cumartesi günü başkent Yeni Delhi'deki Batra Hastahanesi'nde oksijen bittiği için 12 kişi hayatını kaybetti ve bu bir hafta içinde iki kez yaşandı. 

HİNT DOKTOR ÜLKEDEKİ TRAJEDİYİ ANLATTI

Koronavirüsü salgınında sağlık sistemi çöken Hindistan'daki trajedi sürerken, başkent Yeni Delhi'nin en önde gelen hastanelerinden birinde çalışan bir doktor yaşadıklarını anlattı. 26 yaşındaki Dr. Chahat Verma, oksijen yetersizliği yüzünden hastaları kaybederken aynı odadaki diğer hastaların yüzüne bakamadığını söyledi.

'KURTARABİLECEĞİMİZ 25 KİŞİ ÖLDÜ'

Yeni Delhi'deki Ganga Ram hastanesinde çalışan Verma, Delhi'de geçtiğimiz hafta günde 25 binden fazla yeni korona virüsü vakası tespit edilirken hükümetin buna hazırlıklı olmaması nedeniyle kent çapında oksijen tedarikinde sıkıntı yaşandığını söyledi. Ganga Ram hastanesinde bazı günler sadece iki ila dört saat yetecek kadar oksijen bulunduğunu belirten Verma, 23 Nisan'da oksijen sayesinde kurtarılabilecek 25 kişinin öldüğünü anlattı.

'DİĞER HASTALAR KORKUYLA İZLİYOR'

Verma, geçtiğimiz hafta hastanede sık sık oksijen sıkıntısı yaşanırken bir odadaki bir hastanın değerleri düştüğü sırada diğer hastaların yüzüne bakamadığını söyledi: "Yattıkları yerde o hastanın nefes alamadığını izliyorlar ve hastanede kalmadığı için oksijen vermediğimizi biliyorlardı. Gözlerinde sadece korku vardı. Sırada kendilerinin olabileceğini biliyorlardı."

'BU VARYANT FARKLI'

Çok sayıda meslektaşının da Covid-19'a yakalanması nedeniyle bazı günler tek başına 25-30 hastaya baktığını söyleyen Verma, ülkedeki yeni varyantın klinik semptomlar açısından geçen yıldan farklı olduğu yorumu da yaptı. Verma, "Genç hastalar tamamen stabil durumdayken bir anda oksijen seviyeleri çöküyor" diye konuştu.

'HASTALAR OKSİJEN OLMADIĞINA İNANAMADI'

Aynı odada sık sık aynı aileden hastaların yattığını anlatan Verma'ya göre işinin en zor kısmı, hastalara eşlerinin, annelerinin veya çocuklarının yoğun bakıma alınacağını veya hayatta kalma ihtimallerinin çok düşük olduğunu söylemek... "Bunu duyduklarında yaşama isteklerini kaybediyorlar" diyen Verma şöyle devam ediyor: "Kızı ölen bir kadın artık virüsle savaşmak istemediğini söyledi. Bir çift hem oğullarını hem kızlarını kaybetti. Bu çok fazla... Nihayet tedavi olabilmek için hastaneye kabul edilen hastalar oksijen olmadığına inanamadılar. Hayatlarının pamuk ipliğine bağlı olduğunu biliyorlardı."

'GENÇ HASTALARA ÖLECEKLERİNİ SÖYLEMEK EN ZORU' 

Verma, genç hastalara hayatta kalamayabileceklerini söylemek zorunda kaldığını da anlatıyor: "Bunu yapmam gerekti, yapılması gerekiyordu. Ölmekte olan genç bir erkek ailesi için endişelenmişti, onsuz nasıl yapacaklarını soruyordu. Bir diğeri kederle, hazırlandığı muhasebecilik sınavlarına giremeyeceğini söylüyordu."

Verma bir gün sırf yeterli oksijen olmadığı için beş hastasının öldüğünü de anlattı.

BİR DOKTOR İNTİHAR ETTİ

Hindistan'da yetersiz önlemler ve yeni bir varyantın yayılması sonucunda kontrolden çıkan korona virüsü salgınında vaka ve ölü sayıları rekor düzeylerde seyretmeye devam ediyor. Ülkede son bir günde 3 bin 689 kişi Covid-19 nedeniyle öldü, 392 bin 488 yeni vaka tespit edildi. Giderek daha fazla doktor sosyal medyada hükümeti eleştirirken, cumartesi günü bir doktor intihar etti. The Guardian'ın aktardığına göre arkadaşları, bu kişinin hastaların boğularak öldüğünü görmeye artık daha fazla dayanamadığını söyledi.