Dünya çapında 4 milyondan fazla insana bulaşan ve 282 bin insanın yaşamını yitirmesine neden olan koronavirüse (Kovid-19) ilişkin Çin ve Güney Kore’de başlayan yeni vaka sayısındaki yükseliş, salgına yönelik gardın düşürülmemesi yönünde Asya’dan gelen uyarıları arttırdı.

CNN World, “Pazartesi günü özellikle Wuhan’da tespit edilen yeni vakaların hiçbirinin denizaşırı ülkelerden gelmediği tespit edildi. Her ne kadar şehirdeki ilk vaka sayıları ya da Avrupa ve ABD’de şu anki yeni vaka sayılarından çok az olsa da bu vakalar virüsün tespit edilemeden yeniden yayılmaya başladığını gösteriyor, özellikle de Wuhan gibi yoğun şekilde gözetim ve kısıtlama altında tutulan bir şehirde bunun olması yeniden açılmanın, ne kadar uygun olduğu yönündeki endişeleri daha da artıracak” diye yazdı.

AFRİKA HAPİSHANELERİ

African Arguments, “Koronavirüs pandemisi zamanlarında Afrika’da hapishaneler” başlıklı haberinde, “En azından bu pandemi, özellikle aşırı doluluk ve gözaltı merkezlerindeki hijyen sorunlarının, virüsün yayılımını tetikleyebileceği yönündeki tartışmalarla, hapishanelerdeki sağlık koşulları üzerine tartışmaları yeniden açılmasını sağladı. Pek çok kampanya koronavirüs pandemisi süresince yayıldı. Virüs kıtalar arasında hızla yayılırken, Afrika kıtasındaki hapishanelerindeki durum da hem tutuklular hem hapishane çalışanları için oldukça kırılgan” ifadelerine yer verdi.

YENİDEN AÇILMA ÜLKEYİ İKİYE BÖLDÜ

The Guardian, “Boris Johnson’un yeniden açılma kararı ülkeyi böldü” başlıklı haberinde, “Ülke çapında kilitlenme devam edecek ama daha çok açık hava aktivitesine izin verilecek. İngiltere çapında ilk okullar, dükkanlar, restoran ve kafeler, sosyal mesafeli sinemalar Haziran’dan itibaren açılmaa başlayacak” bilgileri yer aldı.

Guardian’da, Başbakan Johnson’un yeniden açılma kararına ilişkin tepkilere ilişkin, “Başbakanın yeniden açılma kararı ayırıcı, kafa karıştırıcı ve belirsiz olarak nitelenerek tepki topladı. Birleşik Krallığın koronavirüsle mücadelede benimsediği ‘dört ulus’ yaklaşımında kırılmaya neden oldu. İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda, Johnson’un ‘alarmda kal’ olarak değiştirdi, ‘evde kal’ sloganını değiştirmeyi reddediyor. Johson’a muhalefet eden İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, ‘evde kal’ mesajının kaldırılmasının felaket sonuçları olabileceği konusunda uyardı” yorumu dikkat çekti.

AVRUPA’DA TANSİYON YÜKSELİYOR

Guardian’da yer alan başka bir haber de Avrupa’da göçmen işçiler üzerine büyüyen tartışma oldu. Özellikle Doğu Avrupalı ve Romanyalı göçmen işçilerin konu olduğu haberde, Almanya’nın geçtiğimiz haftalarda Doğu Avrupa’dan 30 bin mevsimlik işçi kabul ettiği ve İtalya’nın her sezonda Sahra altı Afrika ülkelerinden gelen işçiler konusunda bu sene tartışma içinde olduğu yazıldı. Haberde, “İrlanda’dan İtalya’ya, Almanya’dan Romanya’ya tarım işçilerinin hasat için sınırlardan geçirilip geçirilmemesine dair tansiyon yükseliyor. Çilek, portakal, kavun ve domatesleri toplamak için tarım işçilerine ihtiyaç var. Virüsün vurduğu Avrupa ülkeleri hasat kaybetme korkusuyla virüsü ithal etme korkusu arasında. Bu korku iki taraflı. Göçmenler de sömürülmekten ve Kovid-19’a karşı güvencesiz bırakılmaktan korkuyor” ifadeleri yer buldu.

ÖZERK YÖNETİMLERDE ÇOCUKLARA ÖNCELİK

El Pais, İspanya’nın otonom bölgelerinde okulların kapanmasından dolayı evde kalmak zorunda kalan çocukların beslenme problemini nasıl çözdüğünü yazdı. Haberin devamında şu ifadeler yer aldı: “Okulların kapanmasıyla özerk yönetimler acil bir problemle karşı karşıya kaldı; en kırılgan durumdaki minikleri nasıl besleyeceği. Çünkü çocukların çoğu yemek bursu ile okulda ücretsiz yemek yiyordu ve bu okul öğünü genelde günün en besleyici öğünü idi. Madrid’de bir fastfood şirketiyle anlaşan yönetim, daha sonra bu hatadan döneceğini açıkladı. Katalanya, Valensiya ve Kanarya Adaları’nda çocuklara market fişi sağlandı. Castile-La Mancha ve Endülüs’te okula yemek sağlayan şirketler, pandemi başından beri aktif kalarak çocuklara yemek ulaştırdı. Bask’ta ailelere çocuk öğünleri için maddi destek verildi.”

ABD’DEN İRAN VE ÇİN’E SUÇLAMA

The New York Times Gazetesi, “Beyaz Saray virüsün kendi rütbelileri arasında yayılmasını durdurmaya çalışıyor” başlıklı haberinde, Beyaz Saray’da iki çalışanın koronavirüs testinin pozitif çıktığı ve Sarayın batı kanadında hastalığın çoktan yayılıyor olabileceği bilgisi yer aldı. NYT, İsrail’in İran’ı “temiz su kaynaklarını felce uğratma girişimi” ile suçlamasının ardından, bu kez ABD’nin Ulusal Güvenlik Departmanı’ndan yetkililerin Çin ve İran başta olmak üzere diğer pek çok ülkenin “aşı verilerini çalmaya çalışmakla” suçladığını yazdı.

ASYA’DA BORSALAR GÜÇLÜ AÇILDI

NYT, Asya borsalarının haftaya yükselişle başladığını ve bölgesel yükselişin öncüsünün Hong Kong borsaları olduğunu duyurarak, “Asya borsaları hızlı yükselişleriyle virüs sonrası global iyileşme için umut veriyor” yorumunu getirdi.

FRANSA’DA SOKAKLARA GERİ DÖNÜŞ

Le Monde, Fransa’da sokağa çıkma yasaklarının kalktığı ilk gününde bir yurttaşın, “Hasta olmaktan korkuyorum ama işe gitmek dışında bir çarem yok” sözlerine yer verdi. Haberde, Paris’te ücretsiz maske dağıtımı için online kayıtların başladığını yer aldı.

İTALYA’DA KEPENKLER AÇILIYOR

La Repubblica, İtalya’da yeniden açılma sürecine dair, “Restoranlarda masalar 2 metre ayrılacak. Dükkanlar her gün temizlenecek. Kuaförde müşteriler teker teker alınacak. Bu hafta başında, iki aydan beri kepenk indirdikten sonra yeniden açılan her iş yeri için özel tedbir rehberi hazırlanacak” bilgilerini verdi.

Mezopotamya Ajansı