İrlanda’da “bekar anneler ve çocukları” olan ve Katolik kilise tarafından yönetilen evlerde 1920-1990 yılları arasında 9 bin çocuğun korkunç yaşam şartları, şiddet yüzünden öldüğü dün yayınlanan bir rapor ile kamuoyuna açıkladı. Raporda, 18 “bekar anne ve çocuğu” evinin incelendiği belirtiliyor. Bu evler genelde bekar olan ve hamile kalan kadınların gözlerden uzak bir şekilde doğum yapması için onlarca yıl boyunca kullanılmış.

Cork bölgesinde Bessborough’taki evlerden birinde 1943 yılında birinci doğum günün göremeden ölen çocuk oranının yüzde 75 olduğu belirtiliyor.

Bu evlere özellikle tecavüze uğramış kadınların gönderildiği ve tecavüz sonucunda doğan çocukların sayısının çok yüksek olduğu da raporda yer aldı.

Rapora ilişkin açıklama yapan Çocuk Bakanı Roderic O’Gorman, “Rapor onlarca yıl boyunca İrlanda’daki baskı politikası ve kadın karşıtlığının uygulanma boyutunu gözler önüne seriyor” dedi.

İrlanda Başbakanı Micheál Martin, bu hafta İrlanda tarihinin “zorlu ve utanç verici” bölümü için özür dileyecek. Hükümet ise mağdurlara tazminat ödeyeceği, öldürülenlerin kimlik tespiti için de cenazelerin çıkarılacağını da açıkladı.

Rapor İrlanda’daki Katolik kiliselerdeki cinsel saldırılı, sübyancı rahipler ile pansiyonlara yerleştirilmiş kız çocuklarının kölelik düzeyinde çalıştırılması ya da evli olmayan kadınların doğurduğu çocukların illegal bir şekilde evlatlık verilmesine ilişkin hazırlanan raporlara ekleniyor.