Kolombiya Kayıp Şahısları Arama Birimi yöneticisi Luz Marina Monzon, Kolombiya’da vergi reformu ve hükümet karşıtı eylemlerin başladığı 28 Nisan’dan bu yana 380 kişinin kaybedildiğini açıkladı.

Monzon’un açıkladığı kayıp kişi sayısı daha önce Kolombiya Başsavcılık Bürosu ve Ombudsman Bürosu tarafından 38 ve 87 olarak açıklanmıştı. Ombudsman Carlos Camargo ve Başsavcı Francisco Barbosa, gittikçe şiddetlenen hükümet karşıtı eylemleri ölümcül bir güçle bastırmaya çalışan aşırı sağcı Kolombiya Devlet Başkanı İvan Duque’in siyasi müttefikleri. Her üçünü de kayıplardan dolayı suçlayan İnsan Hakları İzleme Örgütü Amerika Direktörü Jose Miguel Vivanco, yalnızca Perşembe günü 36 kayıp başvurusu daha yapıldığını ifade etti. Eylemlerde gerçekleşen ölümlerin büyük çoğunluğu güvenlik güçlerinin eylemcilere ateş açmasından kaynaklandığını ifade eden Vivanco, ayrıca eylemler sırasında tanktan insanların tarandığına dair bir video da paylaştı ve Savunma Bakanı Diego Molano’dan açıklama talep etti.

11 KADINA CİNSEL SALDIRI

Öte yandan insan hakları alanında çalışan sivil toplum kuruluşu Temblores’in açıklamalarına göre protestoların başlamasından bu yana yaklaşık 100 kişi polis kurşunuyla yaralandı, 234’ü polis saldırısına uğradı, 900’den fazla kişi yasadışı olarak tutuklandı ve 11 kadın polis tarafından cinsel saldırıya maruz bırakıldı. Güvenlik güçlerinin insan hakları ihlallerindeki artış hem Kolombiya’da hem de yurt dışında şiddetle kınandı.