Kazakistan’da LPG fiyatlarına yapılan zammın ardından halk protestolarının yaşandığı kentlerden Almatı'da onlarca kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Almatı'daki Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Saltanat Azırbek, Haber-24 kanalına konuştu. Kitlenin gece saatlerinde idari ve polis binalarına yöneldiğini söyleyen Azırbek, yaşamını yitirenlerin saldırgan diye niteledi, "Onlarca saldırgan yok edildi. Bunların kimlikleri belirleniyor" ifadelerini kullandı. Almatı'da güvenlik güçlerinin operasyonun sürdüğünü söyleyen Azırbek, sokağa çıkmama açıklaması yaptı.

KOLLUK KUVVETLERİNE “HAZILIKLI OLUN” TALİMATI

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, protestolar nedeniyle tüm kolluk kuvvetlerine "hazırlıklı olma" talimatı verdi.

Kazakistan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Tokayev, Başsavcılık, İçişleri Bakanlığı, Ulusal Güvenlik Komitesi ve diğer yetkili kurumların temsilcilerinden oluşan "özel bir soruşturma grubu"nun kurulması yönünde karar aldı. Tokayev, Dijital Gelişim, İnovasyon ve Havacılık Endüstrisi ile İçişleri bakanlıklarına, olaylarda mağdur ve kayıp olan vatandaşlarla ilgili bilgi edinilmesi amacıyla "acil çağrı" hattının kurulması talimatı verdi.

Kurulacak bir komisyon tarafından protestolar sonucu meydana gelen hasarın belirleneceği, Valilerin kamu hizmetleri, toplu taşıma ve sosyal altyapı tesislerinin çalışmalarını düzenleyeceği, eylemlerden etkilenen küçük ve orta ölçekli işletmelere devlet desteği sağlanacağı bildirildi. Kazakistan Milli Bankası ve Mali Piyasanın Düzenlenmesi ve Geliştirilmesi Ajansının istikrar sağlandıktan sonra ikinci kademe bankaların ve diğer finans kuruluşlarının istikrarlı ve kesintisiz işleyişini yeniden sağlayacağı kaydedildi. Dışişleri Bakanlığının da diğer devlet ve uluslararası kuruluşlarla iletişimin sürdürülmesini sağlayacağı bildirildi.

NE OLMUŞTU?

2 Ocak’ta ülkenin Hazar Denizi kıyısındaki Mangistau eyaletine bağlı Janaözen kentinde halk LPG fiyatına yapılan zammı protesto etmeye başlamıştı. Kentin anayollarını kapatan kitle LPG fiyatının litre başına 120 Tengeden 60 Tengeye indirilmesini istemişti. Protesto daha sonra eyaletin merkezi olan Aktau şehrinde ardından ülkenin diğer kesimlerine yayılmıştı. Kazakistan’da Başbakan Askar Mamin başkanlığındaki hükümet ülkede LPG fiyatlarına yapılan zamma karşı düzenlenen protestolar nedeniyle istifa etmiş, Cumhurbaşkanı Tokayev LPG, benzin ve dizel yakıt ile temel gıda ürünlerinin fiyatlarına 180 günlük devlet düzenlemesi getirmişti. Ülke genelinde olağanüstü hal ilan edilmişti.