Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in, ülkeyi sarsan protesto eylemlerine son vermek için “uyarı yapmadan vurma emri" verdi. Tokayev, televizyonda yaptığı açıklamada “Uyarı yapmadan öldürme emri verdim” dedi. Cumhurbaşkanı “Teröristler malları tahrip etmeye ve vatandaşlara karşı silah kullanmaya devam ediyor” iddiasında bulundu. Bu arada Rus birlikler de “düzeni sağlamak” iddiasıyla Kazakistan’a konuşlandırıldı. Rus askerleri ile birlikte tanklar da getirildi. Rus ordusu, Kazak hükümetini desteklemek için geldikleri yönünde açıklama yaptı. 

Ülkede son onlarca yılın en ağır krizi yaşanıyor. 5 gündür şiddetlenen çatışmaların fitilini, yakıt gaz fiyatlarını arttırılması ateşledi. Halkın tepkisinin büyümesi üzerine Cumhurbaşkanı hükümeti feshetti ve ittifakı Rusya’dan yardım istedi.

YAŞLI ADAM DEFOL

Eylemciler eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in de yeniden güvenlik servislerine el koymasına tepki gösteriyor. Protesto gösterileri sırasında 81 yaşındaki Nazarbayev için sık sık “Yaşlı adam defol” sloganı atıldı. 1991 ile 2019 arasında ülkenin başında yer alan Nazarbayev, görevini Tokayev’e devretse de “ömür boyu ulusun lideri” ve “Güvenlik Konseyi Başkanı” statüsünü kendisine kazandırdı.