Rojava Devrimi’nin 9’uncu yıldönümü olan 19 Temmuz’da Katalonya Parlamentosu’na Özerk Yönetimi tanımayı ve her alanda dayanışmayı hedefleyen bir karar tasarısı sunuldu. Tasarı Escuerra Republicana (Cumhuriyetçi Sol) Parlamento Grubu üyesi Ruben Wagensberg Ramon, Junt Per Catalunya’dan (Katalonya İçin Birlik) Parlamento Grubu Dış Eylem, Şeffaflık ve İşbirliği Komitesi sözcüsü Francesc de Dalmases i Thio, En Comú Podem’den (Birlikte Yapabiliriz) Parlamento Grubu Dış Eylem, Şeffaflık ve İşbirliği Komitesi sözcüsü Susanna Segovia Sánchez, CUP (Halk Birliği Adaylığı) Parlamento Grup Sözcüsü Eulàlia Reguant i Cura tarafından sunuldu.

Katalonya hükümeti Cumhuriyetçi Sol ve Katalonya için Birlik partilerinin oluşturduğu koalisyondan oluşuyor. CUP ile hükümete katılmadan dışarıdan destek veriyor. En Comú Podem ise Podemos’un da aralarında olduğu sol bir koalisyon olarak muhalefette yer alıyor.

Bu dört parti adına hazırlanan karar tasarısında Suriye’nin diğer bölgelerinin aksine Kuzey ve Doğu Suriye’deki farklı duruma dikkat çekiliyor.  Tasarı, “Katalonya'nın Kürdistan'ın yeniden inşası konusundaki taahhüdüne ilişkin bir karar tasarısı” başlığını taşıyor.

'BİR ARADA YAŞAMIN GELİŞTİRDİĞİ BARIŞÇIL BİR ÇÖZÜM'

“Suriye'nin kuzeydoğusunda, Kürt halkının Araplar ve Hıristiyanlar gibi diğer azınlıklarla bir arada yaşadığı durum farklıdır” denilen tasarıda, “Rojava'da başlayan devrimden doğan ve Ortadoğu'da özgür belediyecilik temelinde demokratik ve bir arada yaşamın geliştirildiği barışçıl bir çözüme” vurgu yapılıyor.

'GÜÇLÜ BİR ENTERNASYONALİST DAYANIŞMA BAĞI VAR'

Aynı zamanda “feminist ve sosyal ekolojiyi savunan Demokratik konfederalizmin siyasi doktrininin bir parçası olan bu projenin”  Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi aracılığıyla örgütlendiği belirtilen tasarıda, “Katalonya ile Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi arasında toplumsal hareketler ve Katalan sivil toplumu arasında yakın ve güçlü bir enternasyonalist dayanışma bağı vardır” ifadeleri kullanılıyor.

İspanya’daki Kürt temsilci Eyyüp Doru, haziran ayında parlamento başkanı ve parlamento başkanlık divanı ile yaptığı görüşmeler sırasında böyle bir tasarının gündeme geldiğini söyledi.

SEMBOLİK OLARAK ROJAVA DEVRİMİ'NİN YILDÖNÜMÜNE DENK GETİRİLDİ

Bu görüşmelerin ardından 22 Haziran günü Katalonya’dan parlamenter bir heyet Özerk Yönetim’i ziyaret etti. Heyette Milletvekilleri Lulia Regovat ve Robin Wagensberg ile Barselona meclisi üyesi Laura Breeze yer aldı. Heyetin dönüşünden sonra hükümet partileri ve muhalefetin imzasıyla sunulan tasarı, sembolik olarak Rojava Devrimi’nin yıldönümüne denk getirildi.

Karar tasarısında daha önce onaylanan 2019-2020 Kalkınma İş Birliği Ana Planı’na gönderme yapılarak, Katalonya bölgesinin Kürt, Sahravi ve Filistin halklarına özel önem vermesi gerektiği sonucuna varıldığı belirtiliyor.

“Bu nedenle Katalan yönetimleri Kürdistan ile yeni bir dostluk hareketini teşvik etmelidir” diyen Katalan gruplar, parlamentonun Özek Yönetimi tanıması için şu önerileri geliştirdi:

"*Siyasi bir özne olarak demokratik konfederalizme dayalı Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetiminin varlığını kabul eder ve Katalan kurumları, bu yönetimle kurumsal ilişkiler kurar,

*Ortadoğu'da belediyecilik, feminizm ve sosyal ekoloji temelinde barışçıl, kapsayıcı, demokratik ve bir ortak yaşam çözümü olarak demokratik konfederalizmin potansiyelini vurgular. 

*Kuruluşları, sivil toplumu ve Katalonya vatandaşlarını, bölgenin yeniden inşasına katılmak ve hem ülkenin maddi yeniden inşası hem de kalıcı veya geçici mültecilerin karşılanması için vatandaşlarıyla kardeşlik içinde bir dayanışma ağını teşvik etmeye çağırır.

*Generalitat de Catalunya Hükümetini, bu dayanışma ağını geliştirmek için farklı idareler, kuruluşlar ve sivil toplumdan oluşan bir kurul oluşturmaya çağırır." 

Karar tasarısı çoğunluğun desteğiyle parlamentoya sunulduğu için geçmesine kesin gözüyle bakılıyor. Ancak önerge yeni sunulduğu için henüz bu konuda bir tarih belirlenmedi. 

AVRUPA'DA BİR İLK OLACAK

Kürt temsilci Eyyüp Doru, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin tanınması amacıyla verilen tasarının kabulü halinde bunun İspanya ve Avrupa’da bir ilk olacağını belirtti. Eyüp, “Katalonya’nın Özerk Yönetimi resmen tanıması aynı zamanda tüm Katalan kurumların Kuzey ve Doğu Suriyeli kurumlarla her alanda resmi olarak işbirliği yapmasının önünü açacak” dedi. Benzer bir önerinin başta Bask ve Valensiya olmak üzere diğer otonom bölgelerin parlamentolarına da sunulması için girişimlerde bulunacaklarını ifade eden Eyüp, Katalonya’da farklı siyasi görüşlere sahip partilerin tasarıya desteğinin diğer bölgelere de etkisi olacağını düşünüyor. Eyüp, “Siyasi olarak etkisi olacaktır. Farklı otonom bölgelerde yansıması olacak” diye belirtti.