İtalya Başbakanı Mario Draghi, dün Roma'da düzenlediği basın toplantısında Avrupa Birliği (AB) liderlerinin Türkiye ziyareti sırasında yaşanan koltuk skandalı ile ilgili gazetecilerin kendisine yönelttiği bir soruyu verdiği yanıtta, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yönelik "diktatör" ifadesini kullandı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Ankara ziyareti sırasında Konsey Başkanı Michel, sadece kendisine ayrılan koltukta Erdoğan ile bayrakların önünde otururken, bir süre ayakta bekletilen Von der Leyen ise daha sonra kanepeye oturtulmuştu.

Başta Avrupa olmak üzere dünya basınında "Sofa-gate" (kanepe vakası) olarak tanımlanıp, geniş yer bulan bu olay, İtalyan gazetelerinin birçoğunda da baş sayfada yer aldı. İtalyan basınında ağırlıkla Türkiye'yi ve Erdoğan'ı eleştiren yorum ve analizler yayımlandı. 

Basın toplantısı sırasında bu durumun sorulduğu İtalya Başbakanı Draghi, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davranış şekline kesinlikle katılmıyorum, uygun olmadığını düşünüyorum. Komisyon Başkanı Von der Leyen'ın maruz kaldığı aşağılama beni çok üzdü. Fakat burada üzerinde durmamız gereken bir şey var: adını koyalım, bu ‘diktatör’ diyebileceğimiz kişilere ihtiyacımız da var. Görüş, fikir, davranış ve toplum vizyonu açısından farklılıklarımızı dile getirmekte açık olmalıyız, ama ülkemizin çıkarları için iş birliğine de hazır olmalıyız. Doğru dengeyi bulmalıyız" yanıtı verdi.

ÇAVUŞOĞLU: ÇİRKİN VE HADSİZ

Erdoğan’a yönelik “diktatör” ifadesi kullanılması üzerine İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Massimo Gaiani, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

İtalya Başbakanı'nın sözlerine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. Çavuşoğlu, Draghi'yi “Atanmış İtalya Başbakanı Draghi’nin kabul edilemez popülist söylemini ve seçimle göreve gelmiş Cumhurbaşkanımız hakkındaki çirkin ve hadsiz ifadelerini kuvvetle kınıyor, kendisine iade ediyoruz” sözleriyle eleştirdi.

ÇELİK: ESEFLE KINIYORUZ

AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:  İtalya Başbakanı Mario Draghi'nin Sn Cumhurbaşkanımız için kullandığı hadsiz ifadeyi şiddetle kınıyoruz. Türk-İtalyan ilişkilerinin derinliğini yansıtmayan bu açıklamayı esefle karşılıyoruz.