İsrail'de Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'in Benyamin Netanyahu'ya koalisyon hükümetini kurmak için verdiği 28 günlük yasal süre sona erdi. Mart 2021'deki erken seçimler sonrasında hükümeti kurmakla görevlendirilen mevcut Başbakan Benyamin Netanyahu, yasal süre içinde koalisyon oluşturmayı başaramadı. Netanyahu da görevi Cumhurbaşkanı Rivlin'e iade etti.

PUTİN'E MEKTUP

Bu arada Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Rusya Başkanı Vladimir Putin'e mektup yazdı. Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Maliki, Abbas'ın yazdığı mektubu Moskova'da görüştüğü Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a iletti. 

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Maliki, "Bugün Mahmud Abbas'ın Vladimir Putin'e gönderdiği mektubu getirdim. Mektupta aşı sağlanması konusundaki minnettarlığını ifade eden Abbas, başta Filistin'deki durum olmak üzere Ortadoğu'yla ilgili ortak çıkarları ilgilendiren konulara değiniyor" dedi.

Lavrov da, şunları söyledi: "Doğu Kudüs ile Gazze Şeridi'ndeki gerilimin tırmanmasından ciddi bir endişe duyuyoruz. Nihai statüyle ilgili tüm temel sorunların çözümü için Filistinliler ile İsrailliler arasında doğrudan diyalog kurulmasına her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu vurguladık." 

Filistin'deki gerilimin azaltılması gerektiğini belirten Lavrov, Arap ülkeleri ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin Filistin sorununu marjinal hale getirmemesi, uluslararası toplumun ilgili BM kararlarını uygulama konusundaki özenini ve sorumluluğunu azaltmaması gerektiğini vurguladı. Lavrov, Rusya'nın Filistin'e sunduğu koronavirüsle mücadele yardımını genişleteceğini ekledi.