İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzales Laya düzenlediği basın toplantısında, ‘Satın aldıkları suni solunum cihazlarının Türkiye’de tutulduğunu belirterek, solunum cihazlarını almayı şu ana kadar başaramadıklarını’ söyledi.

Türk hükümetinin salgına karşı kullanmak üzere son günlerde sağlık malzemelerinin ülke dışına satışına kısıtlama getirdiğini hatırlatan Dışişleri Bakanı Laya, Türkiye’nin kendi hastalarına lazım olabileceği gerekçesiyle suni solunum cihazlarının İspanya’ya ulaştırılmasına şimdilik izin vermediğini söyledi.

Son günlerde Türk meslektaşı ile konuyu üç kez ele aldığını belirten İspanyol bakan, İspanya sağlık bakanının da Türk meslektaşı Fahrettin Koca ile görüştüğünü dile getirdi.

Konuşmasının devamında Türkiye’den içinde solunum cihazı hariç maske ve diğer sağlık malzemelerinin olduğu bir uçağın geldiğini belirten Arancha Gonzales Laya, “Türk hükümeti bunun kendi hastaları için daha öncelikli olduğunu düşünüyor. Ama Türk hükümeti aynı zamanda bu malzemelerin önümüzdeki günlerde bize ulaşacağına dair garanti verdi” dedi.

Öte yandan Ciudadanos (Vatandaş) Partisi Genel Sekreteri Marina Bravo da yaptığı açıklamada, solunum cihazlarının hayati önemde olduğunu ve İspanyol hükümetin bu cihazlardan vazgeçmesinin söz konusu olamayacağını belirtti.

‘ALINMAZSA ÜRETİCİ GERİ ÖDEME YAPMALI’

Konuyla ilgili İspanya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Türkiye’nin satın alınan sağlık malzemelerinin büyük çoğunluğunu halihazırda İspanya’ya ulaştırdığını vurgulandı ve Türkiye’ye teşekkür edildi. Ancak açıklamada Türkiye’de son günlerde değişen durumdan ötürü solunum cihazlarının henüz alınmadığı, bu cihazların alınamaması halinde üretici firmanın İspanya’ya geri ödeme yapmak zorunda olduğu belirtildi.

El Mundo gazetesine göre söz konusu cihazlar Çin’den alınan yedek parçalarla birlikte bir İspanya firması adına Türkiye’de üretildi.

İspanya Dışişleri Bakanı Gonzalez, Twitter’dan, Türkiye Milli Savunma Bakanlığının İspanya ve İtalya’ya yapılan yardımlarla ilgili mesajını paylaşarak ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu da etiketleyerek Türkiye’ye teşekkür etmişti. (Euronews)