IŞİD, Suriye ile Irak topraklarının büyük bir bölümü işgal ettikten sonra sivil halka yönelik vahşi katliamlarda bulundu. IŞİD, işgal ettiği bölgelerde insanları sindirmek ve korku yaymak amacıyla sivilleri kaçırmayı ve vahşice katletmeyi bir yöntem olarak uyguladı.

Kobanê ve çevresindeki köylerde de, yüzlerce sivil 2013-2015 yılları arasında IŞİD tarafından kaçırıldı. Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG), 2019 yılı Mart ayında Derazor’un güneyindeki Baxoz kasabasını kurtarmasıyla IŞİD’İ yenilgiye uğratmasına rağmen kaçırılan sivillerin akıbetiyle ilgili herhangi bir gelişme yaşanmadı.

Kaçırılan sivillerin aileleri, Birleşmiş Milletler (BM) kararıyla her yıl 30 Ağustos’ta anılan Dünya Kayıplar Günü vesilesiyle bir kez daha yakınlarının akıbetini sordu.

Kobanê’nin güneyindeki Îtwêran köyünde yaşayan 60 yaşındaki Şemse Haçim’in de oğlu IŞİD tarafından kaçırıldı. Şemse, “6 yıl önce IŞİD çeteleri oğlum Cîhad Kado’yu sebepsiz yere kaçırdı. Oğlum ne siyasetçi ne de askerdi. Ardından oğlumun 5 kuzeni de çeteler tarafından kaçırıldı” dedi.

Evlerini terk etmediler

IŞİD’in 2014 yılında Kobanê’ye saldıracağını açıklaması ardından eşi ve çocuklarının isteği üzerine evlerini terk etmeme kararı aldıklarını ifade eden Şemse, “IŞİD geldi, bize acımadı ve oğlumu kaçırdı” dedi. Özerk Yönetim ve DSG’ye güvenlerinin tam olduğunu ifade eden Şemse, “Biz imkansız bir şey istemiyoruz. Sadece evladımızın akıbeti ile ilgili bir şey öğrenmek istiyoruz” diye konuştu.

İlgili taraflara çağrıda bulunan Şemse Haçim, çocuklarının akıbeti ile ilgili bir açıklama yapılmasını talep etti.DSG’nin bölgede gerçekleştirdiği operasyonlarda on binlerce IŞİD’li yakalanırken, yüzlerce sivil de kurtarıldı.