İran rejiminin Kürtlere dönük baskıları devam ediyor. Gözaltı ve tutuklamaların arttığı İran’da bu sefer de Kürtçe ders verdiği gerekçesiyle Zara Muhannedi’ye hapis cezası verildi. Hengaw İnsan Hakları Örgütü tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kürtçe öğretmeni Zara Muhammedi’ye, Sine 4. Soruşturma Mahkemesi tarafından 5 yıl hapis cezası verildiği belirtildi. 

Açıklamada, Nujin Derneği Sosyal ve Kültür Komisyonu üyesi Zara’nın Sine Mahkemesi tarafından istenen 10 yıl hapis cezasının 5 yıla düşürülerek onandığı kaydedildi.

Mahkeme, kent merkezi ve köylerde açtığı kurslarda halka Kürtçe dil dersleri veren Zara’yı “İran’ın ulusal güvenliğini tehlikeye atmak”la suçlamıştı.

23 Mayıs’ta tutuklandı

23 Mayıs 2019’da ailesinin evinde tutuklanan Zara, 6 ay 10 gün tutuklu kaldıktan sonra 12 Aralık 2019 tarihinde 700 milyon tümen kefaletle serbest bırakılmıştı. Nujin Derneği’nden yapılan açıklamada ise, “Zara Muhammedi baskı altında olup hiçbir siyasi parti ve grupla ilişkisi bulunmamaktadır. Tek suçu çocuklara Kürtçeyi öğretmek” ifadeleri kullanılmıştı.