Kürdistan İnsan Hakları Ağı, İran’da Glaris adlı Kürt kadın müzik grubunun 5 üyesine dava açıldığını açıkladı. Dava konusu, grubun bir kadın şarkıcıyla ortak performansları olarak gösterildi.

Glaris grup üyeleri daha önce de benzer bir nedenle şehrin İslami “ahlak polisi karakoluna” çağrılmış ve sanatsal faaliyetleri hakkında sorgulanmıştı. Glaris’in baş sanatçısı Elham Yazdanipour’un yanı sıra diğer 4 üyesi Samira Farahnaki, Nastaran Yazdanipour, Nazanin Atabaki ve Malihe Moradi, bir kadın şarkıcı ile ortak performansları gerekçe gösterilerek bir kez daha sorgulandı.

KADIN ŞARKICI BASKISI

NUJINHA’nın haberine göre Yalda gecesi müzik videosunun yayınlanmasının ardından, Glaris’in tüm üyeleri polis tarafından iki kere aranarak ifade vermeye çağrıldı. Sorgulama ve soruşturma süreçlerinde müzisyenler, müzik videolarında kadın şarkıcıları kullanmamaları için yazılı bir taahhütte bulunmaya zorlandı.

DAVETİ GERİ ÇEVİRDİLER

2017 yılında Kermanşah şehrinde kurulan Glaris kadın müzik grubu  Federe  Kürdistan Bölgesi’nin yanı sıra farklı şehirlerde çeşitli performanslar gerçekleştirdi. Grup üyeleri geçtiğimiz yıl Türkiye’de bir televizyon kanalına davet edilmiş, ancak o tarihlerde gerçekleşen Kuzey ve Doğu Suriye saldırısı nedeniyle daveti geri çevirmişlerdi.