İran’da 12 yıl önce 16 yaşında karıştığı bir cinayet dolayısıyla idam cezasına çarptırılan Muhammed Hasan Rezai dün sabah idam edildi. Rezai’nin idamını Uluslararası Af Örgütü’nün İran’daki yetkililerinden Raha Bahraini duyurdu.

Bahraini, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, İranlı yetkililerin uluslararası baskılar nedeniyle Rezaiee'nin infaz kararını durdurduğunu, ancak dün sabah saatlerinde aniden infazın gerçekleştirildiğini belirtti.   

Af Örgütü, “işkence altında itirafa zorlandığını” savunduğu Rezai hakkındaki idam cezasının kaldırılması için Tahran yönetimine daha önce çağrıda bulunmuştu

Rezai’nin ailesi 2013’te Ceza Kanunu’nun 91'inci Maddesine dayanarak resmi olarak yeniden yargılama talebinde bulunmak istedi ancak aile avukat tutacak maddi imkanlara sahip olmadığı için yeniden yargılama başvurusu yapılamadı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları İ Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, İran rejiminin Rezai’yi idam etmesini şiddetle kınadı. Bachelet, İranlı yetkilileri çocuk suçluların tüm infazlarını durdurmaya ve vakalarını uluslararası insan hakları hukukuna uygun olarak derhal incelemeye davet etti.