Kuveyt merkezli Al-Qabas gazetesinin konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı habere göre, İran Devrim Muhafızları Ordusu, hava savunma sistemlerini atom enerjisi üslerinin çevresine yerleştirdi.

Söz konusu adımın, tesisleri ABD’nin olası saldırlarından korumak için atıldığı kaydedildi. Haberde, İran’ın Fordo Nükleer Tesisi çevresinde kendi yapımı Bawer-373 ve Rus yapımı Sava hava savunma sistemlerini konuşlandırdığı belirtildi.

İran’ın İsfahan’daki Natanz Nükleer Tesisleri çevresine füze savunma sisteminin konuşlandırıldığının kaydedildiği haberde, her iki nükleer tesisisin İran’ın en önemli tesisleri olduğu ifade edildi. Geçtiğimiz günlerde, Associated Press (AP) haber ajansı, İran’ın başkenti Tahran’a 90 kilometre mesafede bulunan Fordo Nükleer Tesisi’ndeki şantiye faaliyetleri ve yapımı süren bir yer altı binasının uydu görüntülerini paylaşmıştı.

İran 2015 nükleer anlaşması kapsamında Fordo’da uranyumu zenginleştirmeyi bırakmayı ve bunun yerine burayı “nükleer, fizik ve teknoloji merkezi” yapmayı kabul etmişti. İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi de yaklaşık 3 ay önce devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, “Natanz’ın çevresindeki dağların kalbinde” yeni bir nükleer tesisin inşasına başladıklarını bildirmişti.

Bunun yanı sıra, İranlı nükleer bilimci Muhsiz Fahrizade geçtiğimiz 27 kasımda Tahran’da suikasta uğramış ve yaşamını yitirmişti.