Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, Bağdat’tan ABD askerilerinin çekilmesi için Trump yönetiminden heyet göndermesini istedi. Açıklamada bir zaman aralığı belirtilmedi ancak ‘bir an önce’ ifadesi kullanıldı. Abdulmehdi’nin ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile yaptığı telefon görüşmesinde, “Irak parlamentosunun kararını uygulamak için Irak’a temsilciler kurulu göndermesini ve bir mekanizma oluşturulmasını istediği” de açıklamada yer aldı.

Abdülmehdi’nin, Pompeo’ya ‘Irak’a izinsiz giren Amerikan kuvvetleri olduğunu ve bunun yürürlükteki anlaşmaların ihlali anlamına geldiğini’ söylediği de ifade edildi. Yayınlanan açıklamada Abdülmehdi’nin, Irak’ın müttefikleriyle ‘iyi ilişkileri sürdürmeye hevesli’ olduğu belirtildi ancak Irak parlamentosunda onaylanan ABD’nin ‘Irak’tan askerlerini güvenli bir şekilde geri çekmesi’ kararına da dikkat çekildi.

SİSTANİ KINADI

Irak Şii dini lideri Ayetullah Ali Sistani de, ‘ABD ve İran’ın Irak topraklarına yaptığı karşılıklı saldırıları’ kınadı ve Irak’ın egemenliğinin ihlal edildiğini söyledi. Sistani, ‘Irak’ın kaderine yabancı güçlerin karar vermemesi gerektiğini’ söyledi.