Irak Hükümeti ve Federe Kürdistan Bölgesi Yönetimi’nin hedefe oturttuğu Şengal’a sürpriz bir ziyaret gerçekleşti. Irak İçişleri Bakanı Osman Xanmi, beraberinde Irak ordusu komutanlarından oluşan askeri heyetle birlikte Şengal’in Ninova vilayetine gitti. 

Irak İçişleri Bakanlığı Bürosu da yaptığı açıklama ile ziyareti doğruladı. 

Edinilen bilgilere göre Xanmi, Şengal çevresinde görevli Iraklı komutanlar ile bir araya gelip, görüştü. 

3 Ağustos 2014 tarihinde DAİŞ’in “73. Ferman” olarak adlandırılan saldırılara maruz kalan Şengal’de yaşayan Êzidîler, Irak merkezi hükümeti ve Federe Bölge Hükümeti’nin kendilerini yalnız bıraktığı bu saldırının YPG güçleri tarafından kırılması sonrasında Şengal Demokratik Özerk Meclisi (MXDŞ) kurmuş ve Ezidxan Asayiş Güçleri adı altında özsavunma birimleri oluşturmuştu. Türkiye ile birlikte bu durumdan rahatsız olan Irak ve Federe Kürdistan hükümetleri, Ezidxan Asayiş Güçleri’ni tasfiye etmek amacıyla 9 Ekim 2020’de Şengal anlaşması imzaladı. 

Irak ordusu, bu anlaşma doğrultusunda geçtiğimiz 1 Nisan tarihine kadar kentin kontrolünün devredilmemesi halinde saldırı yapılacağı tehdidinde bulunmuştu. 

İçişleri Bakanı Osman Xanmi’nin ziyareti, bu tarihten sonra geldi. 

Şengal Özerk Yönetimi konuya ilişkin şu ana kadar herhangi bir açıklama yapmazken, Xanmi’nin Şengal halkı temsilcileriyle görüşüp, görüşmeyeceği bilinmiyor.