İngiltere’de kullanım onayı alan ikinci koronavirüs (Covid-19) aşısı olan ve Oxford-AstraZeneca tarafından tarafından geliştirilen aşı, bugün uygulanmaya başlandı. Aralık ayında Pfizer-BioNtech aşısıyla kitlesel aşılamaya başlayan İngiltere, bu aşının da yapılmaya başlanmasıyla aşılama kampanyasını büyük ölçüde genişletiyor.

Oxford aşısının dünyada ilk yapıldığı kişi, 82 yaşındaki Brian Pinker oldu. Pinker, “Covid aşısını olmaktan çok mutluyum ve olduğum aşının Oxford’da geliştirilmiş olmasından gerçekten gurur duyuyorum” dedi.

Sağlık Bakanı Matt Hancock bunu ülkenin salgınla mücadelesinde çok önemli bir an olarak tanımladı. Altı hastanede 530 bin doz Oxford-AstraZeneca aşısı bugün kullanıma hazır olacak.

ON MİLYONLAR AŞILANACAK

İngiltere, Oxford aşısını üreten AstraZeneca’dan 100 milyon doz aşı sipariş etmişti. Hükümetin eline ulaşan diğer parti aşıların da hafta içinde ülke genelindeki sağlık ocakları ve bakım evlerine gönderileceği belirtildi. Pazar günü BBC yayınına katılan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, üç ay içinde on milyonlarca kişiyi aşılamayı ümit ettiklerini söyledi.

İngiltere’de onaylanan ve geçen ay yapılmaya başlanan ilk aşı olan Pfizer-BioNTech aşısının ilk dozu şu ana kadar 1 milyondan fazla kişiye uygulandı. Oxford aşısının, Pfizer-BioNTech aşısı aksine normal buzdolaplarında saklanabilmesi, aşının dağıtımını da kolaylaştırıyor. Fiyatı da daha ucuz.

NEKADAR ETKİLİ?

Oxford-AstraZeneca aşısının etkisi konusunda üç orandan söz ediliyor: %62, %70 ve %90. Denemelerden elde edilen sonuçlar ilk incelendiğinde, aşı olanların yüzde 70’inin Covid-19’a karşı korunduğu, kimsede hastalığın ağır seyretmediği ve hastanede tedaviye ihtiyaç duymadığı görüldü.

İki tam doz aşı olanlarda etki oranı yüzde 62, ilk aşıyı yarım doz, ikincisini tam doz olanlarda ise yüzde 90 etkili olduğu tespit edildi. İngiltere’nin ilaç onay kurumu MHRA, Oxford-AstraZeneca aşısının iki tam toz şeklinde uygulanmasına onay verdi.

Ancak henüz yayımlanmamış olan verilerde, birinci dozun ardından daha uzun bir ara verip ikinci doz yapıldığında aşının daha etkili olduğu görüldü. İlk dozun yarım, ikinci dozun tam olması durumunda daha etkili olduğunu gösteren yeterli kesin veriye ise rastlanmadı. Onay almış aşıların, koronavirüsün mutasyona uğramış yeni varyantlarında da etkili olması bekleniyor.(BBC Türkçe)