Savaş yaşanan ülkelere yaptığı gezilerle tanınan İngiliz gazeteci Andrew Drury, geçtiğimiz günlerde Rojava’yı da ziyaret etti.

Daha önce Güney Küridstan’a defalarca gelen Drury, ayrıca savaş dönemlerinde Mogadişu, Somali, Ermenistan, Uganda, Afganistan ve Irak’a da giderek çekimler yaptı.

Hazırladığı belgeselleri Netflix platformunda “Dark Tourist” adıyla yayınlanan 53 yaşındaki Andrew Drury, ayrıca gezileri hakkında 6 kitap yazdı, şu an 7’inci kitabını yazıyor.

Rûdaw TV’de Dilbixwin Dara’nın sunduğu bültene katılan Drury, ilk olarak 14 yıl önce Güney Kürdistan’a geldiğini ve daha sonra Kürdistan’ı sık sık ziyaret ettiğini anlattı.

“Kürdistan’a her geldiğimde kilo alıyorum”

IŞİD savaşı döneminde Kerkük ve Musul’a gittiğini ve savaş cephelerinde hazır bulunduğunu da belirten İngiliz gazeteci, Kürtler hakkında, “Kürt halkı gerçekten çok samimi ve misafirperver bir halk. Dışarıdan gelen misafirlerine çok ilgi gösteriyorlar. Hatta öyle ki Kürdistan’a her geldiğimde kilo alıyorum. Kürt yemekleri çok lezzetli ve beğeniyorum” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Rojava’yı ziyaret ettiğini, bu sırada oradaki duruma ilişkin çekimler yaptığını anlatan Drury, “Batı Kürdistan’da Kamışlo’ya gittim. Kamışlo çok güzel bir şehir ve çok sevdim. Sonra Derik’e gittik. Derik de çok güzel bir şehirdi. Savaş alanlarına yakın olan Eyn İsa’ya da gittik. Tehlikeli yerler de vardı ve bir hava saldırısından kurtulduk” diye konuştu.

IŞİD’lilerin çocuklarının rehabilite edildiği merkeze de gittiğini dile getiren Drury, “En çok da Rakka’daki durumdan etkilendim. Evler yıkık, insanlar yoksuldu, bu yüreğimi incitti” ifadesini kullandı.

“Efrin’e gitmeye zamanım olmadı”

Türkiye destekli grupların kontrolünde olan Rojava kentleri Efrin, Sere Kani ve Gre Spi’ye de gitmek istediğini belirten Drury, “Zamanın olmadı, yoksa oralara da gidip gezmeyi isterdim. Biz bir plan yapmıştık ama zamanımız çok kısıtlıydı. Filmi çekmek için sadece 5 günümüz vardı, bu yüzden zamanımızı uzatamadık” dedi.

“Kürtler asla ırkçı değil”

30 yıl önce savaş bölgelerine gitmeye karar verdiğini anlatan İngiliz gazeteci, “Bu bende bir his uyandırdı, 10 yıl gezikten sonra bazı televizyonlar seyahatlerim hakkında program yapmamı istediler. İnsanlara yardım etmeyi seviyorum. Savaşta olmayan insanların hayatları hakkında konuşmak istiyorum. onların hikayelerini halkıma anlatmak istiyorum” şeklinde konuştu

Andrew Drury, “Netflix için Kürdistan hakkında bir belgesel yapmak istiyorum. Burada çok trajik hikayeler var” dedi.

Kürt halkına olan sempatisini de dile getiren Drury, “Diğer ülkeleri de gezdim ama Kürtler çok farklıydı. Kürtler kendi geleneklerini seviyor. Asla ırkçı değiller, başlarına gelen tüm felaketlere rağmen asla ümitsiz değiller” diye belirtti.