Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Yürütme Konseyi Başkanı İlham Ahmed, Rusya'nın Kobani bölgesine 3 bin Suriye ordusu askerinin konuşlandırılmasını önerdiğini, ancak Özerk Yönetim'in bu teklifi reddettiğini belirtti.

Dün, Rakka'da düzenlenen bir seminerde konuşan İlham Ahmed, "Dera deneyiminin Kobani'de tekrarlanmaması için" teklifi reddettiklerini söyledi.

Rüdaw'ın aktardığına göre, İlham Ahmed, Özerk Yönetim’in denetimi altında bulunan hiçbir bölgenin de Suriye hükümetine devredilmediğini vurguladı.

MSD Yürütme Konseyi Başkanı İlham Ahmed ayrıca Suriye hükümetiyle siyasi bir çözümün veya diyaloğun kabul edilmesinin hiçbir zaman bir bölgenin Suriye hükümetine devredilmesi anlamına gelmeyeceğini vurguladı.

“Rojava Özerk Yönetimi birçok bakımdan eskisinden daha güçlü, özellikle de siyasi açıdan böyle olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü dış ilişkilerimiz her zamankinden daha kapsamlı ve daha iyi durumda” ifadelerini kullanan İlham Ahmed, Suriye ya da Rojava'nın herhangi bir bölgesine Türkiye tarafından düzenlenebilecek odası bir askeri operasyona da değinerek şunları kaydetti:

“Ülke, ikinci operasyonu, ister Suriye’nin herhangi bir bölgesine ister Rojava'ya düzenlenecek bir operasyon olsun kaldırabilecek durumda değil. Bugün hepimiz bütün tarafları temsil eden bir diyalog projesine ihtiyaç duyuyoruz. Bu şekilde içerdeki krize bir çare bulabiliriz.”

“Suriye muhalefeti ile gayriresmi görüşmeler oldu”

İlham Ahmed, Suriye muhalefeti ile görüştüklerine dair iddialarla ilgili de “Bazı gayri resmi görüşmeler oldu. Ancak diyaloğu kabul etmediler. Neden kabul etmediklerini sorduğumuzda ortaya çıktı ki AKP'den korkuyorlar” ifadelerini kullandı.

'TEK ÇÖZÜM DİYALOG'

Suriye krizinin çözümü ile ilgili görüşlerini tekrarlayan İlham Ahmed tek çözüm yolunun Suriyeli taraflar arasında diyaloğun başlatılması ve bunun devam ettirilmesi olduğunu söyledi. Ahmed, Suriye'deki bütün etnik grup ve azınlıkların bu diyalog sürecine katılması gerektiğini ve ulaşılacak sonucun da bütün tarafların taleplerini karşılaması gerektiğini belirtti.

Özerk Yönetim’in Rusya ve ABD ile ilişkilerini de değerlendiren İlham Ahmed, “Rusya, ABD ve Suriye hükümeti ile ilişkilerimiz devam ediyor. Sonuç itibarıyla bizim çıkarlarımız bölge halkının çıkarları anlamına geliyor. Taraflar arasındaki olası bir anlaşma Özerk Yönetim’in bilgisi dahilinde olmalı” şekinde konuştu.