Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Rojava’ya yönelik operasyon yapacağı yönünde söylem ve ihtimallerin gündemde olduğu bir dönemde Demokratik Suriye Meclisi (DSM) Yürütme Meclisi Başkanı İlham Ahmed, Twitter hesabından dikkat çeken bir paylaşımda bulundu.

Ahmed, Türkçe ve Kürtçe yazdığı paylaşımında, “Suriyeli Kürtler olarak hiç bir zaman Türkiye'ye yönelik bir saldırıya sebep olmadık. Aksine Türkiye sınırlarını aşarak bize saldırdı. Her zaman Türkiye halklarını dost gördük. Türkiye halklarınında böyle yaklaşmasını umuyoruz. Türkiye halkları saldırganlığa engel olmalıdır” ifadelerini kullandı.

TSK’dan Suriye ve Rojava’ya sevkiyat

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Suriye’den kaynaklanan tehditleri, ya oralarda etkin olan güçlerle birlikte ya da kendi imkanlarımızla bertaraf etmekte kararlıyız” şeklindeki açıklamaları Rojava’ya yönelik yeni bir kara operasyonu söylentilerini de güçlendirdi.

Kürdistan Bölgesi-Irak ve Rojava-Suriye'ye asker gönderilmesine izin veren Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin süresi, TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylama ile birlikte 30 Ekim 2021'den itibaren 2 yıl daha uzatıldı.

Kararın hemen ardından Rus basını TSK’nın İdlib’e zırhlı araçlardan oluşan 130 araçlık bir konvoyla askeri birlik gönderdiğini ileri sürdü.

Öte yandan  ABD merkezli medya kuruluşu Bloomberg, Türkiye'nin Rojava’da operasyon hazırlıklarını artırdığını ve bölgeye yüzlerce asker gönderdiğini aktardı.

Bloomberg’e konuşan Türk kaynaklar, Türkiye’nin amacının Fırat’ın doğusunu ve batısındaki bölgeleri kontrol etmek için “Kobane'yi almak” olduğunu söyledi.