Irak ordusu tarafından 2 kişinin öldürülmesi iddiası ile gözaltına alınıp tutuklanan ve 21 Nisan'da Musul Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmada haklarında idam kararı verilen 4 Êzîdi genç için protesto yürüyüşleri büyüyor. 4 gence “öldürmeden" verilen idam kararının bozulması için Êzîdiler, Xanesor ve Sinûnê'nin ardından bugün Şengal kent merkezinde de protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. Binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte Irak Merkezi Hükümeti ve ordusuna karşı tepkiler bir kez daha yükseldi.

SLOGANLAR EŞLİĞİNDE YÜRÜYÜŞ

Şengal Halk Meclisi binası önünde bir araya gelen binlerce kişi idam edilmek istenen 4 gence ait fotoğrafalar, "Êzîdi gençlerin idamına hayır" ve "Êzîdi gençeler özgürlük" pankartları açıtı. Kimi gençler de dar ağacını sembolize eden ipleri başına geçirerek kortejdeki yerlerini aldı. Yermuk Kavşağı'na doğru yürüyüşe geçen kitle "Bijî bijî azadî"," Bese bese bindestî","Bese bese bêniheqî" ve "Bimre ixanet" sloganları attı. Yürüyüşün gerçekleştiği güzergahta birçok Şengalli esnaf da kepenklerini kapatarak yürüyüşe katıldı. Yürüyüşte Irak Ordusu'na tepki gösterilirken, halk Êzîdilerin iradesini yok etmek isteyenlere de tepkiler gösterdi.

'HÜKÜM KABUL EDİLEMEZ'

Yermuk kavşağında son bulan yürüyüşten sonra Şengal Demokratik Özerk Yönetimi Eş Başkanı Hesso İbrahim, burada halka seslendi. Verilen hükmü kabul etmeyeceklerini belirten İbrahim, karar bozulana kadar direniş halinde olacaklarını söyledi. Irak hükümeti ve yargısının Êzîdileri cezalandırmak yerine insanlık suçu işleyen DAİŞ'lileri yargılaması gerektiğini vurgulayan İbrahim, Êzîdilere diz çöktürülmeyeceğinin altını çizdi.

İdam cezası verilen gençlerin aileleri de konuşurken, verilen kararın derhal bozulmasını talep etti. Yürüyüşün ardından gençler yine Şengal sokaklarında sloganlar atarak eyleme devam etti.

NE OLMUŞTU?

Şengal'in batısında Medîban ve Sîkeniyê köylerinin kesiştiği yolda 26 Eylül 2020'de kimliği belirsiz kişilerce 2 kişi öldürüldü. Aynı gün bölgede piknik yapan Şelan Elyas Qasim(22), Ehmed Faris Salih(19), Seit Xidir Sedo (20) ve Faruq Hema Feysel (22) gözaltına alınmıştı. Irak ordusu tarafından gözaltına alınan gençler günlerce işkenceden geçirildikten sonra Musul Mahkemesince yargılnamaya başlandı. 21 Nisan'da görülen davanın ilk duruşmasında 4 gence de idam cezası verilmişti. Bu karardan sonra ise Şengaliler günlerdir sokaklarda eylem halinde.

Mezopotamya Ajansı / Nazım Daştan