Kazakistan’da halkın zamlara karşı ayaklanması sonrası iktidarın düşmesi ve zamların geri alınması, Türkiye’deki gazetelerin de manşetlerindeydi. Ancak hükümete yakın medya Kazakistan’daki zamları ve halkın yaşadığı yoksulluğu görmek yerine “Kazakistan’ı kim karıştırıyor?” diye sordu. İktidar medyasına göre; Kazakistan’ı ‘dış güçler’, ‘FETÖ’, ‘IŞİD’ karıştırmış. 

"15 TEMMUZ DENEMESİ"

Yeni Birlik “Provokasyonda FETÖ ve DEAŞ iddiası” manşetini kullanırken “Kazakistan’da yaşanan provokasyonlar devam ederken konuyla ilgili Duma Milletvekili Ruslan Balbek’ten, FETÖ ve DEAŞ iddiası geldi” dedi. Gazete Devlet Duması Milletvekili Ruslan Balbek’in sokaklarda meydana gelen eylemler ile ilgili ‘FETÖ’ yapılanmalarının da parmağı olabileceği ihtimaline değindiğini iddia etti. 

Hükümete yakın Akşam gazetesinde de ‘FETÖ’ vurgusu vardı. Gazete manşetinde “Almatı’da 15 Temmuz denemesi” manşetinde; Rus Milletvekili Ruslan Balbek’in Kazakistan’daki protestoların liderliğini ‘FETÖ’ okullarından mezun Kazakların yaptığı iddialarına yer verdi.  

YURTDIŞINDA EĞİTİLEN AJANLAR…

Yeni Şafak gazetesi birinci sayfasından “Kazakistan’ı kim karıştırıyor?” diye sordu ve Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparrbekuly’nin “çatışmaların ardında yurt dışında yetiştirilmiş teröristler var” sözlerine yer verdi. 

Türkiye gazetesi “Bahar değil kirli hesap” manşetiyle çıkarken Büyükelçi Sapabekuly’nin röportajına yer verdi. Büyükelçi’ye göre eylemlerin arkasında “yabancı güçlerin eğittiği ajanlar” var. 

Akit gazetesi ise “Önce kaos sonra istila” manşetinde “Libya ve Ukrayna’da izlediğimiz kirli senaryo bugün Kazakistan’da sahneleniyor” denildi. Haberde Türk Devletleri Teşkilatı’nın Türk İHA’ları ile askeri mühimmatları satın aldığına vurgu yapılırken “Kazakistan, emperyalist güçler, foncu vakıflar, FETÖ ve dış destekli medyanın işbirliğiyle istikrarsızlığa sürüklenmek isteniyor” denildi. Haberde; Kazakistan’ın ABD ve Rusya’dan uzaklaşarak Türkiye ile yakınlaştığını bunun da emperyalistleri rahatsız ettiği iddia edildi. 

"UYAN KAZAKİSTAN" HAREKETİ KIŞKIRTMIŞ

Aydınlık gazetesi ise “Kazakistan’da Amerikancı Kalkışma Bastırılıyor” manşetiyle çıktı. Aydınlık haberinde Kazak güvenlik güçlerinin Batı’nın fonlarından beslenenlere karşı harekete geçtiğini aktardı. Gazete ayrıca ülkedeki uluslararası fonlar ve demokrasi geliştirme ajanslarının 2019’da oluşturulan ‘Uyan Kazakistan’ hareketi üzerinden eylemcileri kontrol ettiğini ve halkı kışkırtmaya çalıştığını iddia etti. 

Milli Gazete “Ülkenin başına kazak örülüyor” manşetiyle çıkarken gösterilerin kontrolden çıktığını belirtti. Gazete Türk Devletleri Teşkilatı’nın, Kazakistan hükümetine ve halkına, ihtiyaç duyabilecekleri desteği vermeye hazır olduğunu aktardı. 

Türk Gün gazetesi “Kazakistan Ateş Topu” manşetinde “Kazakistan, son yılların en büyük krizini yaşıyor. Akaryakıt zammı protestoları çatışmalara dönüştü. Hükümet binalarını basan göstericilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Ülke genelinde olağanüstü hal ilan edildi” dedi.

Yeniçağ gazetesi “İşgal gibi barış harekatı” sürmanşetiyle çıktı. Haberde Rusya’nın Kazakistan’a yardım etmek için istediği şartlar eleştirilirken “Kazakistan’daki karışıklığı fırsata çeviren Rusya hava indirme tugaylarıyla bölgeye girdi. Sözde barış gücünde Ermenistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Belarus askerleri de yer aldı.” dedi. Haberde “Moskova’nın yardım için bir tek tapu istemediği kaldı” denildi.