İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türkiye ve himayesindeki Suriye Milli Ordusu (SMO) adlı paramiliter güçlerin himayesi altında bulunan Serêkaniyê kentine bağlı Elûk kasabasında yer alan su istasyonunu keserek, Hesekê Kantonu'ndaki insanları susuz bırakmasına ilişkin rapor yayımladı.  

'VİRÜS MÜCADELESİNİ TEHLİKEYE ATIYOR'

BBC’de yer alan habere göre HRW, Serêkaniyê’deki Elûk su tedarik istasyonunun kontrolünün geçen Ekim ayından bu yana Türk devleti ve SMO'da olduğu ve en sonuncusu iki gün önce olmak üzere 4 kez suyun kesildiğini açıkladı. HRW, bölgede yaşayanların koronavirüs salgını mücadelesini tehlikeye attığına belirtti. 

Raporda, Elûk su istasyonunun toplam 460 bin kişinin yaşadığı Hesekê Kantonu ile Türk devleti ve SMO saldırılarından dolayı yerlerini terk etmek zorunda kalan sivillerin yaşadığı kamplara su sağladığı belirtildi.

Hesekê Su Müdürlüğü Eşbaşkanı Sozdar Ehmed, konuya ilişkin ANHA’ya yaptığı açıklamada, “Türk devleti herhangi bir neden göstermeden istasyonu kapattı ve çalışanların istasyona girmesine izin vermiyor” demişti.

BM VE UNICEF ÇAĞRI YAPMIŞTI

UNICEF de 23 Mart’ta yaptığı açıklamada su gibi elzem bir kaynağın siyasi ve askeri çıkar çerçevesinde kullanılamayacağını belirterek, Türk devletinin kapattığı Elûk istasyonun 460 bin insanın su ihtiyacını karşıladığını kaydetmişti. UNICEF’in açıklamasından bir gün sonra BM ve Uluslararası Kızılhaç koronavirüs salgınıyla etkin mücadele edilmesi için tüm Suriye’de ateşkes ilan edilmesini istemişti.