Hol Kampı’nda yıl başından bu yana 11 kişi öldürüldü. Cinayetlerin 8’i son 3 gün içerisinde gerçekleştirilirken, iki kişi ise yaralandı. Hesekê’nin 45 km doğusunda bulunan Hol Kampı, 9 bölümden oluşuyor. 8 bölümünde Iraklı ve Suriyeli mülteciler kalırken, bunların arasında IŞİD’den kurtarılan Baxoz’dan gelen mülteciler de bulunuyor. Ayrıca IŞİD’liler ailelerinin kaldığı özel bir bölüm de var.

ANHA’da yer alan habere göre cinayetler, Baxoz’dan gelen Iraklı ve Suriyeli mültecilerin kaldığı 3., 4. ve 5. bölümlerde gerçekleştirildi.

KAÇ KİŞİ KALIYOR?

Hol kampından gelen son verilere göre, kampta 62 bin 287 göçmen-mülteci, IŞİD’lilerin de içinde bulunduğu 17 bin 177 aile kalıyor. Bunlardan Iraklı mülteci sayısı 30 bin 706 göçmenden oluşan 6 bin 268 ailedir. Suriyeli sayısı ise 22 bin 616.

Kampta ayrıca 8 bin 965 çocuk ve kadından oluşan 2 bin 625 IŞİD’li aile yaşıyor. Hol Kampı, IŞİD’lilerin kadınları ve çocuklarının da bulunduğu bir kamp olması nedeniyle Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi bölgesindeki en büyük ve tehlikeli kamptır.

SİLAHLI SALDIRIDA ARTIŞ

Kampta 2019 yılının ortasından bu zamana kadar 82 kişi öldürüldü. 2021 yılının başından bu yana ise çoğu Iraklı olmak üzere üçü kadın 11 kişi öldürüldü. Daha önce bıçaklı veya keskin aletler ile gerçekleştirilen cinayetler, bu sene itibariyle silahla gerçekleşiyor. İç Güvenlik Güçleri, 5 ve 6 Ocak tarihlerinde aralarında silahla öldürülen ve dördü Iraklı, ikisi Suriyeli dahil olmak üzere 6 kişinin cenazesine ulaştı. Suriye Meclisi başkanı Ebû Ehmed El Şumerî ve oğlu Ehmed, kampın 4. Bölümünde ölü bulundu. İç Güvenlik Güçleri olaya ilişkin bir operasyon başlattı.

Operasyon iki gün sürdü ve operasyonda, İç Güvenlik Güçleri ile 3 IŞİD’li arasında çatışma çıktı. Öldürülen bir IŞİD’linin yanında bir tabanca , üç şarjör ve el yapımı bir bomba bulundu. Diğer iki kişi ise kaçarak IŞİD’şi kadın ve çocukları arasında saklandı. Operasyonda İç Güvenlik Güçleri’nin bir üyesi de yaşamını yitirdi.

KİMLERİ HEDEF ALIYORLAR?

Hol Kampı’nda hedef alınan kadın ve erkeklerin IŞİD zihniyetinden vazgeçen kişiler olduğunu belirten Hol Kampı İç Güvenlik Güçleri Yönetim üyesi Dêrsim Hesen, şunları kaydetti: “Baxoz beldesinden çıkan Iraklı ve Suriyeli aileler, kampa yerleştikten sonra burada bir vilayet kurdular. Suriye ve Iraklı göçmenlerin bulunduğu bölümlerde cinayet olaylarının artması ardından güçlerimiz operasyon başlattı. Operasyonun sonucunda kadın, erkek ve çocuklardan oluşan bir grup yakalandı. Bir mahkeme kuruldu ve bunların yanında silahlar olduğu tespit edildi.”

SİLAHLAR NASIL SIZDIRILIYOR?

Silahların kampa nasıl sızdırıldığına ilişkin bilgi veren Dêrsim Hesen, “Kampta kalan çeteler ile dışarıdaki çeteler arasında irtibat var. Kampta çalışan örgütler aracılığıyla, kampa hafif silah, bomba ve tabanca getiriliyor” dedi. Hol Kampı’nda yaklaşık 54 kuruluş var ve bazı kuruluşların IŞİD ile bağlantıları tespit edildi. ANHA, UNICEF’e bağlı bir sürücünün IŞİD’li kadın ve çocukların kaçırılmasına yardım ettiğini belgelemişti.

Dêrsim Hesen, kampa sızdırılan şahsi silahların bulunması zor yerlerde saklandığına dikkat çekerek, İç Güvenlik Güçleri’nin bunu önlemek için gerekli tedbirleri aldığını fakat örgüt sorumlularının bu tedbirlerden rahatsız olduğunu belirtti. Birçok kez Uluslararası Koalisyon’dan kendilerine gelişmiş silah tespit ekipmanı sağlamasını istediklerini belirten Dêrsim Hesen, Uluslararası Koalisyon’dan şimdiye kadar herhangi yanıt alamadıklarını ifade etti.