Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Bölgesi’ne  bağlı Hesekê Kantonu’nda bulunan ve  60 bin üzerinde kişinin kaldığı  Hol Kampı'ndaki DAİŞ hücrelerine yönelik 28 Mart’ta başlatılan ‘İnsani ve Güvenlik Operasyonu’nun  ilk aşaması tamamlandı. İç Güvenlik Güçleri tarafından yürütülen ve 10 gün süren operasyonda 20’si yönetici konumda olmak üzere toplam 158 DAİŞ üyesi yakalandı. 

Operasyon kapsamında askeri malzemeler, çeşitli telefon, tablet ve bilgisayarın yanı sıra patlayıcı düzenekleri de ele geçirildi.

ANHA’da yer alan habere göre, operasyonun birinci aşamasının tamamlanması ardından Anti-Terör Güçleri (YAT) kampta özel operasyonlar gerçekleştirmeye devam etti. Yakalanan DAİŞ üyelerinin itirafları doğrultusunda devam eden operasyonlarda 33 DAİŞ üyesi daha yakalandı. Yakalananlar arasında DAİŞ’in Hol Kampı birinci sorumlusu Ehmed Xaşi (Ebû Xalid) ve 2’nci sorumlusu Qusey Mihemed (Ebû Gerar) da yer aldı.

Farklı ülkelerin vatandaşı olan bu DAİŞ üyelerinin örgütün zihniyetini hakim kılmak için kampta cinayetler işlediği de  kaydedildi.

'EL-HESİBÊ' KOMİTESİ ÇÖKERTİLDİ

Operasyona dair dikkat çeken önemli hususlardan biri ise, DAİŞli kadınlarca oluşturulan “El-Hesbê” komitesinin deşifre edilmesi ve çökertilmesi oldu.

İç Güvenlik Güçleri’nin kampta başlattığı güvenlik operasyonlarının önümüzdeki günlerde de devam etmesi bekleniyor. Ancak hem İç Güvenlik Güçleri hem de gelişmeleri takip eden yabancı gözlemciler, Suriyeli, Iraklı ve yabancı uyruklu binlerce DAİŞlinin kaldığı kampta tehlikenin sona erdirilmesi için operasyonların tek başına yeterli olmadığı görüşünde.

İç Güvenlik Güçleri, kalıcı bir güvenlik sağlanamaması halinde kamptaki tehlikenin bütün dünya için tehdit oluşturacağına ise özellikle dikkat çekiyor.