Iraklı Genelkurmay başkanının da içinde olduğu üst düzey bir heyet Şengal’i ziyaret etti. ANHA’nın haberine göre 15 Mart’ta Irak Genelkurmay Başkanı Ebdulemîr Yarallah (Abdulemir Yarullah), Ortak Operasyonlar Odası Sözcüsü Ebdulemîr Eş-Şemerî, Ulusal Güvenlik Müsteşarı Qasim El-Erecî, Ulusal Güvenlik Temsilcisi Hemîd El-Şitrî’den oluşan bir heyet Şengal’e geçti.

Üst düzey Iraklı heyeti Şengal Özerk Yönetim Meclisi, TAJÊ, PADÊ temsilcileri karşıladı. Heyet Şengal Özerk Yönetim yetkilileri ile bir araya geldi. Toplantı basına kapalı bir şekilde yapıldı. IŞİD, bölge ülkelerinin desteğiyle Sünni bir hilal oluşturmak için Şengal’i 2014’te işgal etmiş, Irak ordusu ve KDP Peşmergeleri kaçınca kentte soykırım ve tehcir yapmıştı. IŞİD’den kaçma utancı yaşayan KDP ve Irak hükümeti IŞİD soykırımından kutrulan Êzidîlerin güvenlikleri için oluşturduğu Asayiş ve Şengal özerkliğine son vermek için 9 Ekim 2020’de anlaşma imzalamıştı.

Êzidî yurdu Şengal çevresine Irak ordusu yığınak yaparken, KDP liderleri de sık sık kışkırtıcı açıklamalar yaparak Şengal’in hala devredilmediğini kaydediyordu. Şengal’de nöbet eylemi yapılırken, dünyanın birçok ülkesinde de yeniden soykırıma maruz kalmasın diye Êzidîlerle dayanışma eylemleri yapmıştı. Kısa süre önce de Irak hükümeti Şengal Asayişi’nin iki gün içinde Irak ordusuna devredilmesini isteyince ptotestolar yeniden başlamıştı.