Irak ve Federe Kürdistan Bölgesi’nde Parlamento üyelerini belirleyecek olan seçimler için sabah saatlerinde başlayan oy kullanma işlemi devam ediyor. Katılım oranının az olduğu seçimlerde, birçok bölgede cihazlarda yaşanan teknik sorunlar nedeniyle oy kullanma işlemi durduruldu. Katılım oranın az olması üzerine Irak Seçim Komisyonu halka sandık başına gitme çağrısında bulundu. 

SEÇİME KATILIM YÜZDE 10 

22 milyon 676 bin seçmenin bulunduğu Irak ve Federe Kürdistan Bölgesi’nde, 8 Ekim’de yapılan özel seçimlerde 1 milyon 196 bin kişi oy kullandı. Seçimleri yakından takip eden gazeteci Beritan Zagros, resmi olmayan verilere göre katılım oranının yüzde 10 olduğunu söyledi. Yaşanan teknik sorunlar nedeniyle oy kullanma işleminin durdurulması da seçimleri olumsuz etkilediğine dikkat çekti. 

ASKERLER OYLARINI YAKTI

Federe Kürdistan Bölgesi’ndeki seçimlere gözlemci olarak gelen heyetlerin yaşadığı sorunları aktaran Zagros, oy kullanma bölgesinde telefon kullanmasının yasaklandığını, bilgi aktarımı için bölgenin dışına çıkan gözlemci heyetlerin, seçim merkezlerine alınmadığını söyledi. 

Asker ve kamplarda yaşayan göçmenlerin bulunduğu özel seçmen kitlesinin de sandık başına gitme oranının çok düşük düzeyde olduğunu vurgulayan Zagros, “Askerler, maaşlarının kesilmesi ve görevden atılma tehdidiyle sandığa gittiler. Zorla sandık başına giden askerler, bilinçli bir şekilde oylarını yaktılar. Kamplarda bulunan göçmenler de yine bölgesel yönetimin kamplarda yaşayan yurttaşlar üzerindeki baskı politikalarını protesto etmek için sandık başına gitmedi” diye belirtti. 

‘HALK SEÇİMLERİ BOYKOT EDİYOR’

Halkın mevcut bölgesel yönetime inancı olmadığı için sandık başına gitmediğini dile getiren Zagros, “Halkın sandık başına gitmemesinin nedenlerinden de bir diğeri ise seçilen parlamenterlerin kendi çıkarlarına göre hareket etmesidir. Halkın menfaatinden çok kendi bireysel çıkarları için adım atıyorlar. İyi olan parlamenterler de bağlı oldukları partilerinin politikalarından dolayı halk için adım atamıyor. Bunun için halkın seçimlerde büyük bir değişimin olabileceğine inancı yok. Bunun için halk örgütsüz bir boykot uyguluyor” ifadelerini kullandı.