Irak merkezi hükümeti ile Federe Kürdistan Bölgesi arasında 9 Ekim’de imzalanan Şengal anlaşmasından sonra bölgede yaşanan hareketlilik sürüyor. Irak ordusu bölgeye binlerce asker gönderirken, DAİŞ de son dönemlerde hareketlenmeye başladı. Baskılara ve ablukaya karşı Şengallilerin Êzîdxan Asayişine destek vermek amacıyla sürdürdüğü eylem de 73’ncü gününe girdi. Bölgede yaşanan son gelişmeleri gazeteci Yasir Eliyas, Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendirdi.

KDP’YE GÜVEN KALMADI

Êzidîlerin Barzani ailesine güvenlerinin kalmadığını dile getiren Eliyas, “Êzidîler yaşanan son kırımdan sonra kendi askeri gücünü yarattı. Her şeyden öte büyük bir inanç doğdu. Tarihte ilk defa Êzidîler için canını ortaya koyanlar ve kendini feda edenler oldu. Bu da Êzidîler üzerinde büyük bir özgüvene, inanca ve umuda neden oldu. Bölge de özellikle KDP’ye karşı ciddi bir öfke var. KDP, Êzidîlere acıdan başka hiçbir şey vermedi. Êzidîlerin KDP’ye güveni kalmadı. Êzidîlere büyük zararları dokundu. Bunun somut örneği de 2014’de gerçekleştirilen fermandır. Êzidîleri korumadılar ve arkalarını dönerek kırımla yüz yüze bıraktılar. Ama şimdi Şengal’e tekrar girmek istiyorlar. 2017’de Kerkük ve Şengal’e yapılan operasyonda da Êzidîleri yine yalnız bıraktılar. Êzidîler sadece YBŞ güçlerine ve Êzîdxan Asayişine güveniyor” dedi.

‘YENİ BİR KIRIMIN HABERCİSİ’

Şengal anlaşmasıyla Êzidîlerin tamamen yok edilmek istendiğine dikkati çeken Eliyas, “Bu anlaşma Erdoğan, Kazımi (Irak Başbakanı) ve Barzani’nin anlaşmasıdır. Üçlü bir anlaşmadır. Bunu bu şekilde tanımlayabiliriz. Bu anlaşma her birinin çıkarları doğrultusunda imzalandı. Kanunlarla Êzidîleri kırımdan geçirmek istiyorlar. Êzidîlere danışılmadan bu anlaşma imzalandı. Bu anlaşma Şengal fermanına sebep olanlar tarafından imzalandı. Zaten Şengal’de, Irak güçleri vardı. Bu anlaşma aynı zamanda Irak hükümetinin burada ki rolünü bitirmeye neden oldu. Herkes şunu bilsin ki bu anlaşma Êzidîlere hizmet etmiyor. Bu anlaşma yeni bir kırımın habercisidir. Aynı zamanda var olan Êzidî iradesini kırmaya dönüktür. Ama Êzidîler’de ciddi bir kimlik oluşumu gerçekleşti. Bu planlarını rahat bir şekilde gerçekleştiremeyeceklerdir” ifadelerini kullandı.  

‘TÜRKİYE’NİN HAYALLERİ VAR’

Türkiye’nin böylesi bir süreçte Irak ve Federe Kürdistan Bölgesine yaptığı ziyarete dikkati çeken Eliyas, şöyle devam etti: “Türkiye çok zor günler geçiriyor ve büyük sorunlarla karşı karşıya. Bu girişimlerle Irak Hükümetini de bu sürece ortak etmek istiyor. Türkiye’nin şuanda tek hayali bölgeyi işgal etmektir. Özellikle de Kerkük, Musul ve Halep hattını işgal etmek istiyor. Ama bu sadece bir hayaldir. Her seferinde Şengal’de bulunan güçleri gerekçe göstererek Şengal’e girmek istediğini söylüyor. Bu güçler resmidir. Şengal’i koruyan bu güçler aynı zamanda Irak hükümetinin de onurunu korudu. Irak hükümetinin bu güçlere minnettar olması gerekir. Irak hükümeti artık Türkiye’nin sadece kendi siyasi çıkarları için buraya yöneldiğini bilmelidir. Şuanda burada onlarca Türkiye karargahı var. Türkiye karargahlarının ne işi var burada? Irak ilk olarak bunları çıkartmalıdır” ifadelerini kullandı.

‘ZİYARET SONRASI DAİŞ AKTİFLEŞTİ’

Türkiye’nin ziyaretlerden sonra DAİŞ’in de bölgede aktifleştiğini vurgulayan Eliyas, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ziyaretin hemen sonrasında Bağdat’da bir patlama meydana geldi. Bunun sonrasında birçok yerde saldırılar gerçekleştirildi. Bu saldırılarla Türkiye’nin DAİŞ’i kullandığı iddiaları var. DAİŞ halka karşı kullanıyor. DAİŞ üzerinden Irak hükümeti de tehdit altında.” 

MA / Zeynep Durgut