ABD’nin Minneapolis kentinde siyah yurttaş George Floyd’un 25 Mayıs'ta öldürülmesine dair yeni detaylar ortaya çıktı. Floyd'un öldürülmesinden sorumlu olan polislerden biri olan Thomas Lane, Salı günü Minnesota eyalet mahkemesine polislerin beden kamerasının görüntülerinin deşifrelerini sundu. Bu yeni kamera kayıtlarının dökümleri Floyd’un son anları hakkında yeni ayrıntıları ortaya çıkardı.

‘ANNE BEN ÖLDÜM’

Floyd,  gözaltına ilk aldığı anda klostrofobik olduğunu ve fiziksel acı içinde olduğunu söyleyerek onu arabaya koymamaları için polislere uyarıda bulunuyor. Polisler, arabaya zorla sokmaya çalışırken Floyd, nefes alamadığını söylüyor ve "burada öleceğim" diyor. Daha sonra ise Floyd, "Anne, seni seviyorum. Çocuklarıma onları sevdiğimi söyle. Ben öldüm" diyor.

Floyd, annesini ve çocuklarına birkaç kez daha sesleniyor.

‘NEFES ALAMIYORUM’ 

Mahkemeye sunulan bu görüntü deşifrelerine göre Floyd’un 20 defadan fazla kez "nefes alamıyorum" diyor. Buna rağmen polisler “sakin ol”, “iyi gidiyorsun”, “iyi konuşuyorsun” demeye devam ediyor.

Bir noktada Floyd, “beni öldüreceksiniz” diyor ve katil zanlısı polis Derek Chauvin “O zaman konuşmayı kes, bağırmayı kes, böyle konuşmak çok oksijen gerektirir” diye yanıt veriyor. Dökümlere göre, Floyd'un son sözleri "Beni öldürecekler. Beni öldürecekler. Nefes alamıyorum” oldu.

YAN YATIRMA TEKLİFİNİ REDDETTİ

Kayıtlara göre, olay yerinde bulunan polis memurlarından Thomas Lane ise Floyd'u yan yatırmayı teklif ettiği, Chauvin'in ise "Hayır, bu şekilde kalacak" ifadeleriyle Lane'in teklifini reddettiği belirlendi.

ABD basınına göre konuşma metni, Lane'in avukatı tarafından yapılan girişimler sonucunda yayınlandı.

25 Mayıs'ta Chauvin, yaklaşık 9 dakika boyunca Floyd'un boynuna diziyle bastırarak siyah vatandaşı öldürmüştü. Floyd cinayeti, ülke geneline başlayan sistematik ırkçılık ve polis şiddeti karşıtı protestoların fitilini ateşledi.(MA)