Türkiye ve bağlı grupların Kuzey ve Doğu Suriye'nin Eyn Îsa kentine yönelik başlattığı saldırılar devam ediyor. Suriye Milli Ordusu (SMO) adı altında bir araya getirilen grupların saldırılarına direnerek karşılık veren Demokratik Suriye Güçleri (QSD), bugüne kadar yapılan bütün saldırıları kırdı. Bölgede bulunan Suriye rejimi ve Rusya güçleri ise, saldırılara karşı sessizliğini koruyor. Bu sessizlik, Rusya'nın saldırıları kışkırttığı şeklinde yorumlanıyor.

SALDIRILAR DİRENİŞLE KIRILDI 

Girê Spî'nin doğu ve batı kırsalının yanı sıra Eyn Îsa merkez ve köylerine yapılan saldırılarda, bombardımanı Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yaparken, karadan da SMO adı altında bir araya getirilen paramiliter gruplar ilerlemeye çalışıyor. Saldırıların en çok gerçekleştiği yerlerin başında, Eyn Îsa merkez, köyleri ve buradan geçen uluslararası M4 karayolu geliyor. Bu saldırılarda başı, Ehrar El Şerqîye, Hamza Tümeni, Süleyman Şah Tugayları ve Sultan Murat Tugayı gibi gruplar çekiyor. Ancak bugüne kadar üç cepheden yapılan bütün saldırılar, QSD güçlerince boş çıkarıldı.

EYN ÎSA’DA NÖBET ÇADIRI

Kuzey ve Doğu Suriye'nin Fırat Bölgesi halkları da olası saldırılara karşı Eyn Îsa kent merkezinde nöbet çadırı kurarak, eylem başlattı. Rusya üssünün hemen yanı başında kurulan çadırlara Rakka, Minbic, Tabqa ve Kobanê'den çok sayıda kişi katılıyor.

TSK DESTEKLİ SALDIRI

Saldırılarda TSK'den keşif desteği alan silahlı gruplar, Eyn Îsa’ya daha fazla güç kaydırdı. TSK’den daha fazla destek isteyen bu gruplar, yeni saldırı hazırlığı yapıyor. TSK'nin yaptığı ağır silah yardımı ise, söz konusu cephelerde göze çarpıyor.

TÜRKİYE M4'Ü İSTİYOR

Türkiye ve Rusya, Eyn Îsa ve diğer bölgelere ilişkin görüşmeler ise sürüyor. 22 Ekim 2019’da imzalanan Soçi Mutabakatı’na rağmen Türkiye söz konusu görüşmelerde Eyn Îsa'dan Til Temir'e kadar uluslararası M4 yolunda Rusya ile birlikte devriye ve QSD'nin Eyn Îsa çevresinde savunma çalışmalarını durdurmasını istiyor. QSD ise her iki talebe de olumsuz bakıyor. 

RUSYA İZLİYOR

Görüşmeler halen devam ederken, Suriye rejimi ve Soçi Mutabakatı'nın garantörü olan Rusya'dan bu güne kadar saldırılara karşı herhangi bir tepki gelmedi. TSK'nin attığı bombalar Eyn Îsa merkezdeki Rus üssünün 300-400 metre uzağına düşmesine rağmen Rus güçler saldırıları izlemekle yetiniyor. QSD güçleri ile yaptıkları görüşmelerde asıl niyetini ortaya koyan Rusya, Türkiye ve bağlı grupların saldırılarını bir koz olarak kullanıyor.

REJİME BIRAKILMASI İSTENİYOR

Eyn Îsa başta olmak üzere bölgenin tamamının Suriye rejiminin kontrolüne girmesini isteyen Rusya, bunun gerçekleşmemesi halinde Türkiye'nin saldırılarının durmayacağı mesajını veriyor. Bölgede üstlendiği rolü yerine getirmek yerine tam aksine Türkiye ve desteklediği grupları kışkırtan Rusya, bu şekilde sonuca gitmeye çalışıyor. Rusya ve Türkiye arasında yapılan görüşmelerde, Rusya saldırılara sessiz kalacağını taahhüt etti. 

Mezopotamya Ajansı / Nazım Daştan-Rojava