Suriye hükümetinin, Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kontrolündeki Rakka'nın kuzeyinde bulunan Eyn İsa bölgesine çok sayıda asker gönderdiği belirtildi.

Rudaw'ın yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Tabka kentinde bulunan 93. Tugay'dan yaklaşık 150 asker hükümet tarafından Eyn İsa bölgesine gönderildi.

Suriye birliklerinin Eyn İsa'ya konuşlandırılması, Rus kuvvetlerinin bölgedeki hava manevralarıyla eş zamanlı gerçekleşti.

Suriye hükümeti, Eyn İsa civarındaki köylerin Türk topçuları tarafından hedef alındığı ve Türkiye'nin Rojava’ya operasyon başlatma tehditlerinin arttığı bir dönemde asker sevkiyatını gerçekleştiriyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre, Rusya’nın hava tatbikatları Suriye hükümet güçleri ve DSG ile koordinasyon halinde yürütülüyor.

Öte yandan DSG’nin de Heseke ile Til Temir beldesinde, olası saldırılara karşı askeri güçlerini hazırladığı bildiriliyor.

RUSYA HELİKOPTER GETİRİYOR

Türkiye’nin askeri yığınağına cevap olarak Rusya, Suriye ve YPG güçlerinin Ankara’nın tehditi altındaki bölgelere takviyesini sürdürüyor. Suriye Gözlemevi, bölgedeki kaynaklarına dayanarak  Rus helikopterlerinin el-Tabaqah şehrinin batı el-Rakka kırsalındaki havaalanına ulaştığını bildirdi.

Ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetleri ve onların “Barış Pınarı” bölgelerindeki vekil grupları, SDG ve rejim güçlerinin askeri takviyesinin cephe hatlarına gelmesiyle birlikte bölgeye daha fazla askeri güç getirmeye devam ediyor.

Al-Tabaqah havaalanının, IŞİD'in 2014'te hava üssünü ele geçirmesi üzerine Uluslararası Koalisyon Güçleri'nin desteğiyle Mart 2017 sonunda IŞİD'den kurtardıktan sonra SDG'nin kontrolüne geçmişti.

IŞİD burada korkunç bir katliam yapmıştı.. 200'den fazla rejim askeri ve subayı burada öldürüldü, tutuklandı ve birkaç aşamada idam edildi.

Suriye Gözlemevi, 1 Kasım günü erken saatlerde, SDG ve Tel Tamr Askeri Konseyi ve Süryani Askeri Konseyi'nin Tel Tamr ve Ebu Rasin'in ön saflarında yerlerini artırdığını için ve yeni birliklerin kuzeybatı Haseke vilayetine geldiğini bildirdi. Gelen güçler arasında kısa, orta ve uzun menzilli topçu birimleri, füze rampaları, ağır makineli tüfekler ve çok sayıda özel kuvvet savaşçısı olduğu vurgulandı.

SOHR aktivistleri ayrıca, SDG'nin olası saldırılara veya sürpriz sızmalara karşı koymak için yüksek kaliteli silahlar elde ettiğini ve savaşçılarının savaşa hazır olma durumunu yükselttiğini bildirdi.

AYN İSA NEDEN ÖNEMLİ?

Küçük bir kasaba olan Eyn İsa stratejik öneme sahip. DSG burada kontrolü kaybederse, Cezire ile Kobani bölgeleri arasındaki bağlantı kesilmiş olacak.

İlçenin stratejik önemi, M-4 uluslararası otoyolunun rotasında olmasından da kaynaklanıyor.  M-4 otoyolu Cezire bölgesini Halep, Lazkiye, Humus, Hama ve Şam'a bağlıyor.

Eyn İsa, Kobani'nin 66 km güneydoğusunda bulunuyor.

Öte yandan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin bildirdiğine göre Suriye ordusu Halep'in kuzeyinde bulunan Tel Rıfat’a da asker gönderdi. Tel Rıfat halen DSG’nin kontrolü altında bulunuyor.