Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde Suriye siyasi alanını yönetmek ve yeni bir Suriye anayasasını yazmak için Eylül 2019'da kurulan Suriye Anayasa Komitesi, 6’ncı toplantısını 18 Ekim’de Cenevre’de gerçekleştirdi. Bu toplantıda da önceki oturumlarda olduğu gibi Suriye halklarına hizmet edecek bir sonuç alınamadı. 

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Genel Meclisi Eş Başkanı Ferîd Etê, Anayasa Komitesi’nin 6’ncı toplantısına dair değerlendirmelerde bulundu. Hawar Haber Ajansı’na (ANHA) konuşan Etê, Anayasa Komitesi’nin tüm Suriye halkını temsil etmediği için başarılı olamayacağını belirterek, “Suriye’nin bir parçası olmasına rağmen Özerk Yönetim çalışmalara dahil edilmedi. Anayasa aynı zamanda bir sosyal ittifak anlamına geliyor, bu nedenle Suriye'nin tüm bileşenleri, siyasi ve toplumsal varlıkları anayasa çalışmalarına katılmalı” dedi.

DEMOKRATİK GÜÇLER GÖZARDI EDİLDİ 

Toplantıya katılanların Suriye toplumunun bütün bileşenlerini temsil etmediğini ifade eden Etê,  “Özerk Yönetim’in temsil ettiği ve Suriye’nin büyük bir bölümünü terörden kurtaran demokratik güçler göz ardı edildi” diye belirtti. Etê, Cenevre ve Soçi’de olduğu gibi Özerk Yönetim'in katılımı olmadan Suriye krizini çözmeye yönelik düzenlenen toplantı veya konferansların başarısızlıkla sonuçlanacağının altını çizdi. 

SURİYELİ TOPLUMU KATILMALI

5 milyondan fazla nüfusa sahip olan Kuzey ve Doğu Suriye’de halkın Özerk Yönetim çatısı altında kendi kendini yönettiğini dile getiren Etê, “Özerk Yönetim bölgelerinde bulunan demokratik güçler oranın halkıyla oluşturuldu, bu güçler sayesinde bölge güvenlik ve istikrara kavuştu. Buradaki güvenlik ve istikrar Suriye’nin diğer bölgelerinde yok. Umarız uluslararası toplum sorumluluk ruhuyla hareket eder ve Suriye halklarına karşı görevini yerine getirir. Suriye toplumu Anayasa Komitesi görüşmelerine katılmalıdır” dedi.

TÜRKİYE’NİN BASKILARI

Özerk Yönetim temsilcilerinin toplantılara davet alınmamasının Türkiye’nin baskılarının sonucu olduğuna işaret ederek, bu nedenle katılmadıkları toplantının sonuçlarını dikkate almayacaklarını söyledi. Etê, “Suriye krizinin çözülmesini isteyenler, Suriye toplumunun tüm bileşenlerinin diyalog ve toplantılara katılmasını sağlamalılar. Hükümet ve muhalefet bunu gayet iyi biliyor” diye konuştu.

Suriye’de krizin yine Suriyeliler tarafından çözülebileceğini vurgulayan Etê, “Suriye krizini çözmek yabancı güçlerin elinde değil, Suriye'nin elinde olduğunu herkes kabul etmelidir. Suriye’nin Kürtler, Araplar, Ermeniler, Suriyeliler ve Çerkezler dahil herkesin olduğu açıktır. Suriye tek taraflı politikalarla veya anayasal taslaklarla yönetilmemelidir” şeklinde konuştu.